Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου Σητείας συμμετείχε στην συνάντηση αξιολόγησης προγραμμάτων δικαιούχων του προγράμματος ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ που πραγματοποιήθηκε 6-8 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο σύλλογος μας υλοποίησε στα πλαίσια του προγράμματος ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και στη δράση «Νεολαία για την Ευρώπη», υπο-δράση «Πρωτοβουλίες νέων» το πρόγραμμα «Στα χνάρια των προγόνων» από τον Αύγουστο 2012 έως τον Ιανουάριο 2013. Στην συνάντηση αξιολόγησης τον σύλλογο εκπροσώπησαν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συμμετοχής (1 νόμιμος εκπρόσωπος ή υπεύθυνος προγράμματος και 1 συμμετέχοντας) ο Νεκτάριος Ξυπόλιτος ως υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος και η Ελένη Τραμπάκουλα ως συμμετέχοντας στο πρόγραμμα (και η οποία προέκυψε κατόπιν κληρώσεως ανάμεσα στους συμμετέχοντες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στη συνάντηση). Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση καλών πρακτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση της περίοδο 2007-2013 και η ανταλλαγή μεθοδολογίας και στρατηγικής κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών. Επίσης στόχος της συνάντησης ήταν η δικτύωση των φορέων σε εθνικό επίπεδο και η σχεδίαση μελλοντικών συνεργασιών με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συζητήσουν πάνω σε θέματα που αφορούν στο μέλλον του τομέα νεολαίας. Η συνάντηση έκλεισε με την εκδήλωση εορτασμού των 7 χρόνων των προγραμμάτων Ε.Ε. «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» και «EURODESK» που έγινε στον χώρο εκδηλώσεων Block 33 όπου παρουσιάστηκε υλικό των φορέων – οργανώσεων – συλλόγων και των προγραμμάτων που υλοποίησαν και πραγματοποιήθηκε συναυλία με το συγκρότημα Breathless. Επί ευκαιρία παρακάτω παραθέτουμε τον απολογισμό τους προγράμματος που υλοποίησε ο σύλλογος μας.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ "Στα χνάρια των προγόνων"
Άυγουστος 2012 - Ιανουάριος 2013

Η πρωτοβουλία αφορούσε 10 νέους και των δύο φύλων και με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο οι οποίοι ασχολήθηκαν με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά του οικισμού Παρασπορίου καθώς και των γύρω οικισμών. Σε αρχικό στάδιο συνέλλεξαν πληροφορίες τόσο για τα αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά και τα περιβαλλοντικά στοιχεία του οικισμού όσο και για τις πρoτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την ανάδειξή τους και προστασία τους. Επιπροσθέτως, είχαν την ευκαιρία για επιτόπιες επισκέψεις στο χώρο των μνημείων. Στα πλαίσια αυτού, εκπαιδεύτηκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την αρχειοθέτηση εγγράφων και βιβλίων. Βασισμένοι στο υλικό που συνέλλεξαν, προέβησαν στη σύνταξη βιβλίου - λευκώματος. Επιπλέον, συμμετείχαν σε παραδοσιακή εκδήλωση, στη σύνταξη άρθρων αλλά και στην δημιουργία ιστοσελίδας. Τέλος, έγινε δενδροφύτευση 50 δένδρων εντός του οικισμού. Οι παραπάνω δράσεις συνοψίστηκαν σε μια τελική εκδήλωση όπου είχαν προσκληθεί η δημοτική αρχή, οι τοπικοί φορείς, άνθρωποι της επιστημονικής κοινότητας και το κοινό. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και το DVD των δράσεων, από τους νέους που συμμετείχαν. Το θέμα της πρωτοβουλίας ήταν η συμβολή στη γνώση και την προστασία των ηθών, των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του οικισμού Παρασπορίου. Η προστασία των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, η συνέχιση της παράδοσης αποτελεί βασική ανάγκη που δεν είχε προσεγγίσει κάποιος στην περιοχή σφαιρικά και ολοκληρωμένα. Η ενασχόληση και δη δραστηριοποίηση ειδικά των νέων για τον παραπάνω σκοπό αποτέλεσαν εξ’ ορισμού καινοτόμο στοιχείο στην περιοχή. Αρωγός αλλά και προϋπόθεση της επιτυχίας των παραπάνω αποτέλεσαν η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα των εμπλεκομένων. Η εμπλοκή των νέων θα ήταν άμεση και ενεργή δεδομένου ότι αυτοί δημιούργησαν τα μέσα (υλικό) και διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις υποστήριξης της πρωτοβουλίας αλλά και ενέπλεξαν με τη σειρά τους τους άλλους νέους ως δέκτες αυτής της νέας πληροφορίας


. Οι εν λόγω δράσεις περιλάμβαναν διοργάνωση εκδηλώσεων, δημιουργία βιβλίου, δημιουργία βιβλιοθήκης, δενδροφύτευση, site και εν γένει δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Η μορφοποίηση των δράσεων έλαβε χώρα σε ειδικό χώρο όπου εργαζόταν η ομάδα δράσης με κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς αυτής το “brain storming” δηλαδη της μεθόδου δημιουργικής σκέψης, επίλυσης, προβλημάτων και ανάπτυξης εργασιών, μέσω «καταιγισμού ιδεών». Ουσιαστικά ενθαρρύνεται η ανεμπόδιστη συνεισφορά του μεγίστου αριθμού ιδεών, από όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες. Επιπλέον, η εφαρμογή των ιδεών έγινε με καταμεριμό εργασιών και ενεργοποίηση των εμπλεκομένων και για τα πλέον βασικά σημεία των δράσεων (π.χ. επαφή για τους χώρους των εκδηλώσεων, ανάθεση εκτύπωσης πληροφοριακού υλικού) και στη συνέχεια υπήρξε “feedback” δηλαδή αξιολόγηση και έλεγχος των όσων έγιναν ως βάση και πληροφορία με στόχο την συνεχή βελτίωση των δράσεων στη συνέχεια. Έτσι, προάχθηκε τόσο η προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων με την απόκτηση γνωσεων, καλλιέργεια ιδεών και στη συνέχεια υλοποίηση αυτών, όσο και το ομαδικό πνεύμα εργασίας αλλά και η κοινωνική ανάπτυξη από τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών. 


Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα ήταν: 

1. Δημιουργία βάσης δεδομένων για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρασπορίου σχετικά με τα πολιτισμικά στοιχεία του οικισμού.
2. Δημιουργία βιβλίου - λευκώματος με φωτογραφικό υλικό και ιστορικά στοιχεία του οικισμού.
3. Αρχειοθέτηση, δημιουργία και ταξινόμηση της βιβλιοθήκης. 
4. Εκπαίδευση βασικών στοιχείων αρχειοθέτησης βιβλίων από βιβλιοθηκονόμο. 
5. Βασική εκπαίδευση στη χρήση ηλ. υπολογιστών. 
6. Πεζοπορία σε κάποια από τα μνημεία της περιοχής και λήψη φωτογραφιών και δεδομένων (κρήνη Σκορδύλου, κρήνη Παρασπορίου, ανεμογεννήτριες Πλατυβόλων, Θολωτός τάφος Αχλαδίων). 
7. Δενδροφύτευση 50 δένδρων και υιοθέτησή τους από τους εθελοντές. 
8. Δημιουργία και εμπλουτισμός site σχετικά με πολιτιστικά στοιχεία και τις δράσεις των εθελοντών. Προστέθηκαν νέες σελίδες (Δράσεις, Βιβλιοθήκη, Πρόσωπα, Χορηγοί, Πως μπορώ να βοηθήσω), ενώ εμπλουτίστηκαν οι ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, άλλαξε η δομή και το περιβάλλον του site ώστε να γίνει πιο προσητό στους επισκέπτες. 
9. Ενημέρωση πολιτών, συλλόγων για τα αποτελέσματα της μελέτης και των δράσεων.
10. Οργάνωση και υλοποίηση κεντρικής εκδήλωσης και παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των δράσεων των εθελοντών στα πλαίσια του προγράμματος. Παρουσιάστηκε το φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις, το λεύκωμα του συλλόγου, δώθηκαν οι βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες νέους και στο τέλος υπήρξε μία εορτή με παραδοσιακούς μεζέδες και οργανοπαίκτες.



Την εκδήλωση κάλυψε το SITIA TV. 11. Δημιουργία dvd με όλες τις φάσεις του προγράμματος. 12. Δημιουργία παραδοσιακής εκδήλωσης -φεστιβάλ με παραδοσιακά εδέσματα και περίπου 15 μουσικούς παραδοσιακής μουσικής στο χώρο της ιστορικής κρήνης (με αρχαιολογικά στοιχεία) ώστε να αναδειχτεί παράλληλα ένα μνημείο του οικισμού. Οι νέοι συμμετείχαν στην οργάνωση και στην εκτέλεση της εκδήλωσης. 13. Συγκέντρωση και ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις επιμέρους αξιολογήσεις. 14. Δημοσίευση άρθρων σε τοπικά έντυπα μέσα.
Εκ του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............