Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΨΑΛΙΑΝΑ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΨΑΛΙΑΝΑ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Οι εικόνες της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας θεωρούνται και είναι «χριστουγεννιάτικες», καθόσον παρουσιάζουν τη Θεοτόκο να κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα της (να Τον θηλάζει).  Για τον λόγο αυτό, οι εικόνες αυτές είναι πολύ αγαπητές στις νέες μητέρες και ιδιαίτερα σε όσες θηλάζουν


Η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα βρίσκεται μέσα στο εκκλησάκι των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ, στο χωριό Καψαλιανά, 5 χλμ πριν τη Μονή Αρκαδίου. Το καμπαναριό του αναστήλωσαν πρόσφατα αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού όλος ο οικισμός λεχει χαρακτηρισθεί με Προεδρικό Διάταγμα ως υψηλής πολιτιστικής αξίας. 

Την εκκλησία αναπαλαίωσε ο αρχιτέκτων Μύρων Τουπογιάννης καθώς και μεγάλο μέρος του μοναστηριακού οικισμού του 16ου αιώνα και μετετράπη στο βραβευμένο ως ιστορικό ξενοδοχείο Historic Hotel στα 100 καλύτερα του κόσμου με Local Character απο τους Sunday Times & το Fodor's travel guide.

 

Στο ξενοδοχείο ανήκουν και δύο επισκέψιμα Ελαιοτριβεία, το Λιοτρίβι του Αρκαδίου και ένας ιδιωτικός ελαιόμυλος. Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Ο εικονιστικός τύπος της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας είναι αξιόλογος, ευρέως γνωστός και λίαν αγαπητός, στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.



Ο προικισμένος αγιογράφος που τον δημιούργησε (τον τύπο) τον εμπνεύστηκε από την ευαγγελική διήγηση της Γέννησης του Χριστού (Ματθ. β΄ 1-15, Λουκ. β΄ 1-20) και από το ευαγγελικό εδάφιο: «Μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας» (Λουκ. ια΄ 27).




ΠΗΓΗ - www.eirinika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............