ΜΑΛΕΜΕ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΜΑΛΕΜΕ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Μάλεμε Κρήτης: Ένα απομονωμένο μικρό χωριό με ήσυχη παραλία και πλούσια ιστορία
Το Μάλεμε Κρήτης είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται γύρω στα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων. Το χωριό δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη συγκριτικά με τα γειτονικά θέρετρα του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας. Ωστόσο, αυτό εξισορροπείται από την πιο ήρεμη, απόμακρη φύση αυτού του χωριού.

Η περιοχή που περιβάλλει το Μάλεμε Κρήτης είναι εντυπωσιακή. Συνδυάζει μια όμορφη αμμουδερή παραλία με πράσινους λόφους στο νότο και το πανέμορφο τοπίο της υπαίθρου με εσπεριδοειδή και ελαιώνες.
Στην καρδιά του Μάλεμε της Κρήτης, θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Υπάρχουν επίσης μια-δυο καλές ταβέρνες στην πιο παλιά πλευρά του χωριού.
Παρόλο που το Μάλεμε της Κρήτης είναι λίγο μακρυά από τα Χανιά, η τοπική γραμμή λεωφορείων είναι επαρκής, με συχνά δρομολόγια μέχρι αργά το απόγευμα.


Η παραλία του Μάλεμε Κρήτης

Η παραλία του Μάλεμε Κρήτης αποτελείται από το πιο δυτικό τμήμα μιας μεγάλης ζώνης υπέροχων αμμουδερών παραλιών, που ξεκινάει στους Αγίους Αποστόλους και περνάει από τα μεγάλα θέρετρα της Αγίας Μαρίνας και του Πλατανιά.
Η παραλία του Μάλεμε είναι μεγάλη, αμμώδης και σχετικά οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε κάποια σημεία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για θαλάσσια παιχνίδια.
Εάν θέλετε μία πραγματικά απόμερη παραλία, πηγαίνετε στη δυτική πλευρά της παραλίας του Μάλεμε. Ένα από τα πλεονεκτήματα της είναι ο μεγάλος αριθμός δέντρων κοντά στην παραλία, που προσφέρουν την απαραίτητη σκια για τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού στην Κρήτη.
Γύρω από την παραλία και μέσα στο χωριό του Μάλεμε θα βρείτε καλές ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα και μίνι μάρκετ.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να επισκεφτείτε το κοντινό χωριό Ντερές και να κάνετε ιππασία στις ποιοτικές εγκαταστάσεις του.



Η πλούσια ιστορία του χωριού Μάλεμε Κρήτης

Παρόλο που είναι ένα μικρό, σχετικά άγνωστο μέρος, το Μάλεμε έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας του 20ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η σθεναρή αντίσταση στην Κρήτη, σε συνδυασμό με την ανάλογη έντονη αντίσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανικών δυνάμεων στη Βαλκανική χερσόνησο. Αυτή η καθυστέρηση ανάγκασε το στρατό των Ναζί να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση μέσα στο χειμώνα, γεγονός που τελικά υπήρξε το κλειδί της ήττας του Χίτλερ στο Στάλινγκραντ, και το οποίο οδήγησε στην τελική ήττα του καθεστώτος των Ναζί και των συμμάχων τους.
Παρόλο που η επίθεση των Γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη εκτελέστηκε από τη βαριά οπλισμένη και κατά πολύ ανώτερη τεχνολογικά αεροπορία των Γερμανών, η θηριώδης αντίσταση των Κρητών έκανε δύσκολη την επιχείρηση κατάληψης του νησιού. Υπήρξε μια από τις πιο σκληρές και βίαιες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστή πλέον ως η Μάχη της Κρήτης.



Το μέρος όπου έλαβε χώρα η πιο κρίσιμη φάση της Μάχης της Κρήτης, ήταν σε μια μικρή πεδιάδα κοντά στην παραλία του Μάλεμε. Εδώ, το 1941, χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές ρίχτηκαν από αεροπλάνα σε μια μαζική και αποφασιστική κίνηση των χιτλερικών στρατευμάτων για να τερματίσουν τη μάχη. Ο τοπικός πληθυσμός αντιστάθηκε σθεναρά, μαχόμενος με όποιο μέσο μπορούσε να βρει- κυρίως με αγροτικά εργαλεία, με πέτρες, ακόμη και με γυμνά χέρια! Ως αποτέλεσμα, πολλοί ντόπιοι κάτοικοι και Γερμανοί αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν στη μάχη, ενώ οι Γερμανικές δυνάμεις, παρά τις μεγάλες απώλειες, τελικά κατάφεραν να εισβάλουν στην Κρήτη και στη συνέχεια να την καταλάβουν.
Σήμερα, εκτός από το μνημείο στο νεκροταφείο, υπάρχει στην περιοχή και το Γερμανικό πολεμικό νεκροταφείο (Deutscher Soldaten Friedhof), γύρω στα 3 χιλιόμετρα έξω από το Μάλεμε της Κρήτης. Εδώ έχουν ταφεί οι περίπου 4.500 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές - οι περισσότεροι από τους οποίους νεαροί – που έχασαν τη ζωή τους στην επιχείρηση του Μάλεμε. Το πολεμικό νεκροταφείο βρίσκεται σε ένα λόφο, σε μία όμορφη τοποθεσία, υπενθυμίζοντας την ανοησία και τον όλεθρο του πολέμου.
Το Μάλεμε Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό με όμορφη, ήσυχη παραλία. Εάν λάβουμε υπόψη την πλούσια ιστορία της περιοχής, το χωριό του Μάλεμε Κρήτης είναι ένας πραγματικά ενδιαφέρον τόπος για να επισκεφθεί κανείς στην περιοχή γύρω από την πόλη των Χανίων.

Post Top Ad

.............