... ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗ - ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΤΑΡΩ ΜΙΑ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

... ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗ - ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΤΑΡΩ ΜΙΑ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ

Ο Μοχός είναι μεγάλος οικισμός της επαρχίας Πεδιάδας του Δήμου Χερσονήσου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. στη δυτική άκρη σε γόνιμη αλλά άνυδρη πεδινή έκταση, κατάφυτη από ελαιώνες και αμπελώνες. Απέχει από το Ηράκλειο 45,8 χλμ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και την αμπελοκαλλιέργεια. Βάση της οικονομίας του χωριού είναι το λάδι.Έχει ταχυδρομείο, σταθμό χωροφυλακής, νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο και αγροτικό ιατρείο.


Ο Μοχός είναι ένα χωριό που μπορείς να πείς ότι κρύβει 2 πρόσωπα, το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της φανταχτερής της πλατείαςμε τις ταβέρνες τις καφετέρειες και τα παραδοσιακά μαγαζία, με τα γλέντια του και τον τουρισμό του αφού η Σταλίδα που ανήκει στον Μοχό φέρνει τουρίστες το καλοκαίρι.


Υπάρχει όμως και το άλλο του πρόσωπο, το ήσυχο το ξεχασμένο, το αργό, με τα σοκκάκια  που το νερό τρέχει στην μέση τους, που τα πετρόχτιστα ακατοίκητα σπίτια θυμίζουν αλλοτινές ζωές, που οι εγκαταλελημένες παλιές κλούβες ή τρίκυκλες σε γεμίζουν εικόνες και πίκρα...Τα στενά σοκκάκια που τα βαδίζουν οι παλιοί χωριανοί.
Καλή της ώρα  σε ένα τέτοι σοκκάκι συνάντησα την γιαγιά ετώνν 90  να βγαίνει απο το σπιτικό της κρατώντας το σκουτελικό που θα πήγαινε σε γειτονικό της σπίτι, κοντοστάθηκε μας γέλασε και αναρωτήθηκαν τα ματια της ποιοί είμαστε....
Ελάτε να σας τρατάρω μια τσικουδιά μας είπε και έκανε να ξαναμπεί μέσα...

Η Ανθρωπιά της, η γλύκα της, η απλότητα της, τα χρόνια της, η μικρή κορμοστασιά της το κέρασμα της , μα πάνω απ όλα η αθωότητα της να συνεχίζει να σου ανοίγει το σπιτικό της. 


ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ
ΕΤΗ ΚΑΛΑ

Αντώνης Γενναράκης
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............