ΑΥΓΕΝΙΚΗ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΑΥΓΕΝΙΚΗ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Η Αυγενική είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου με 804 κατοίκους (το 2001) και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου (πρώην Τετραχωρίου - Πσλιανής) του νομού Ηρακλείου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 310μ. στο 20,7 χλμ της αρτηρίας προς Τυμπάκι. Βρίσκεται σε πανοραμική θέση και ο τόπος είναι κατάφυτος από αμπελώνες. Παράγονται σταφίδες και ελαιόλαδο. Υδρεύεται επαρκώς από πηγές με εσωτερικό υδραγωγείο. Στον οικισμό λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.





Το Δημοτικό διαμέρισμα αριθμεί συνολικά 812 κατοίκους το 2001 και συναποτελείται από τους οικισμούς :Αυγενική με 804 κατοίκους 
και τα Βλαχιανά με 8 κατοίκους.









Το χωριό αναφέρεται στις ενετικές απογραφές. Το εξελληνισμένο όνομα που είχε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας μπορεί να αποδοθεί ως Ευγενική, δηλαδή τόπος όπου κατοικούσαν ευγενείς. Στην απογραφή του Καστροφύλακα το βρίσκουμε Evienichi με 205 κατοίκους το 1583. Με το όνομα Evienichi αναφέρεται και σε άλλους καταλόγους των χωριών της Κρήτης, στον Μπαρότσι το 1577 και στον Basilicata το 1630.


























ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



1 σχόλιο:

  1. Μιχαλης Μαργαριτης16 Απριλίου 2014 στις 10:11 μ.μ.

    Το ποιο ομωρφο χοργιο, γιατι ειναι το δικο μου χοργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Post Top Ad

.............