ΟΙ ΕΝΕΤΙΚΕΣ ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΝΕΤΙΚΕΣ ΣΙΤΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΧΑΝΔΑΚΑ

Στη νότια πλευρά της πλατείας Δημητριακών, σημερινής πλατείας Ελ. Βενιζέλου, βρισκόταν το κτίριο από το οποίο πήρε το όνομά της. Οι σιταποθήκες ήταν ένα μεγάλο κτίσμα με ισόγειο και τρεις ορόφους, που το χτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1591. Το "Fondaco" ξεκινούσε δίπλα από την πύλη Voltone και έφτανε σχεδόν μέχρι το τέλος της σημερινής οδού Χάνδακος. 



 Ήταν εντυπωσιακή η σειρά των 32 θολωτών δωματίων που υπήρχαν στο ισόγειο. Οι θόλοι αυτοί, που στηρίζονταν σε μεγάλους τοίχους, χρησίμευαν για τη στέγαση καταστημάτων. Στη νότια πλευρά τα δωμάτια είχαν μικρά παράθυρα προς την τάφρο του παλιού τείχους. Στους ορόφους μπορούσαν να αποθηκευτούν 70.000 μουζούρια σιτηρών.



Οι σιταποθήκες υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς ενώ οι βομβαρδισμοί των Γερμανών, κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από τους ορόφους.
Ένα κομμάτι του κτιρίου κόπηκε για να ανοίξει η οδός Τζουλάκη. Σήμερα σώζονται μερικοί ισόγειοι θολωτοί χώροι στην οδό Χάνδακος, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τα γούστα κάθε επιχειρηματία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............