... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΤΟΣ 1910 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΕΤΟΣ 1910

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
(1910 ΑΡΜΑΧΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-1971 ΚΟΡΙΝΘΟΣ  -  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Γεννήθηκε το 1910 στο χωριό Αρμάχα Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης και μεγάλωσε στα Ρουσοχώρια.
Ήταν ο μεγαλύτερος από τα  10 αδέρφια του.
Έχασε τη μητέρα του Σοφία σε μικρή ηλικία, αφήνοντας πίσω αυτόν και τα πέντε παιδιά.
Ο πατέρας του Βασίλειος Παπαδάκης ( Σπανοβασίλης) μετά το θάνατο της γυναίκας  του Σοφίας , παντρεύτηκε την Άννα, εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ρουσοχώρια ,  και απέχτησε ακόμα τέσσερα παιδιά  που μεγάλωσαν  μαζί με την ίδια αγάπη και φροντίδα.
Φοίτησε στο γυμνάσιο Καστελίου και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ηρακλείου. Έδωσε εξετάσεις στη σχολή Ευελπίδων και ήταν στην πρώτη  δεκάδα των επιτυχόντων. Δεν άντεξε το κλίμα τρομοκρατίας που υπήρχε (ξύλο, πολύ ξύλο) και την εγκατέλειψε. Παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Φυσικομαθηματική σχολή Αθηνών και πάλι ήταν στην πρώτη δεκάδα των επιτυχόντων.

Με την αδερφή του Μαρία και τον πατέρα του Σπανπβασ'ιλη


Από την Κρήτη στις Βρυξέλες με Υποτροφία

Έδωσε εξετάσεις το 1928  σε ένα διαγωνισμό για Κτηνιατρική στις Βρυξέλες και τον πήραν με υποτροφία παρόλο που δεν  γνώριζε Γαλλικά.  Ήταν πολύ σημαντικό γι΄ αυτόν διότι  ήταν φτωχός…
Μη γνωρίζοντας τη γλώσσα πήγε στις Βρυξέλες και αποφοίτησε αριστούχος με την υποτροφία . Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έμενε σ΄ ένα παγωμένο υπόγειο με υγρασία. Αγόραζε πατάτες και ότι άλλο οικονομικό υπήρχε για να τρέφεται .Όπως στο χωρίο του.. Ήταν τόσο προσεχτικός στη διαχείριση των χρημάτων του που κατάφερνε να δανείζει τους συμφοιτητές του …
Όταν επέστρεψε διορίστηκε αμέσως στο δημόσιο κυρίως λόγω έλλειψης κτηνιάτρων με πρώτο σταθμό του τη Μυτιλήνη και δεύτερο το Ηράκλειο.
Με την έναρξη του Ελληνο- Ιταλικού πολέμου  κατετάγη   ανθυπολοχαγός και λόγω ειδικότητας τον έστειλαν στα Αλβανικά σύνορα. Τα μουλάρια κουβαλούσαν πυρομαχικά και εφόδια στα χιονισμένα βουνά και κοιμόταν πάνω στο μουλάρι γιατί χάμω δεν μπορούσε λόγω του χιονιού…


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.
Εργάστηκε για 40 μέρες την Αθήνα στην κεντρική Αγορά.  Ενόχλησαν όμως οι έλεγχοι που έκανε και η καριέρα του στην πρωτεύουσα τελείωσε πολύ γρήγορα…
Μετά πήγε στην Κόρινθο όπου γνώρισε και τη σύζυγό του και απέκτησαν τρία παιδιά.  Το Λευτέρη –Βασίλη ( όνομα του Βενιζέλου και του πατέρα του Βασιλείου Παπαδάκη ή Σπανοβασίλη ) , το Γιάννη και τη Βαγγελιώ.
Όλα τα χρόνια που εργάστηκε στην Κόρινθο ήταν Νομοκτηνίατρος – Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας . Δημιούργησε με την επιμονή του και άλλα κτηνιατρεία στις κωμοπόλεις και νομού που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε ο τόπος τότε.

«Ως παιδιά εμείς δε χαρήκαμε την παιδική μας ηλικία. Ο πατέρας μου μας έβαζε να δουλεύουμε στα κτήματα και να τον βοηθάμε στη δουλειά του.  Μας είχε μάθει να κάνουμε ενέσεις στα ζώα .Εκείνη την εποχή υπήρχε σοβαρή επιδημία άνθρακα και ψόφαγαν ολόκληρα κοπάδια με κίνδυνο να επεκταθεί και στον πληθυσμό. Υπήρχε φυλάκιο στον Ισθμό της Κορίνθου και έκαναν έλεγχο  να μην περάσει κανένα ζώο ζωντανό ή νεκρό για Αθήνα! Τα καλοκαίρια για δύο μήνες περίπου ανεβαίναμε στο βουνό μαζί με τον πεταλά των αλόγων και εμβολιάζαμε ένα ένα τα ζώα …Ατελείωτες ώρες δουλειάς…Μας έπαιρνε και σε επεμβάσεις ζώων . Ήταν ο μοναδικός που έκανε επεμβάσεις και είχε σώσει πολλά ζώα και κατά συνέπεια τους ιδιοκτήτες τους .Τον ήξεραν σε όλο το νομό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης».




Η εποχή της ΕΡΕ  του Καραμανλή.

Εκφοβισμοί, απειλές, μεταθέσεις…
 Ο Κωνσταντίνος ήταν αγαπητός σε μεγάλο φάσμα ανθρώπων και έκαναν τα αδύνατα δυνατά να τα αποτρέψουν τις απειλές βοηθώντας τον σε μεγάλο βαθμό.
Λόγω προαγωγής έπρεπε να πάει την Αθήνα στο Υπουργείο στην ανώτερη θέση του Γενικού Διευθυντή όλης της χώρας. Έπρεπε να είναι όμως όλη την ημέρα σε γραφείο…μακριά από τα ζώα και τη φύση. Δε δέχτηκε και παραχώρησε τη θέση του σε φίλο και συνάδελφό του.

21 Απριλίου 1967 – Η απόλυση..

Έρχεται η 21 Απριλίου και σε ένα μήνα ακριβώς 21 Μαΐου 1967 παίρνει την εξάμηνο διαθεσιμότητα και στο χρόνο ακριβώς τον απέλυσαν με ΦΕΚ με κάποια ΙΣΤ Συντακτική Πράξη με αιτιολογία : ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ»
Ήθελε ένα εξάμηνο ακόμα για την πλήρη σύνταξή του . 35 χρόνια….

Η Κρήτη πάντα μέσα του.

Την Κρήτη τη λάτρευε όπως υπεραγαπούσε και τους συγγενείς του εκεί. Με την πρώτη ευκαιρία τους επισκεπτόταν κρατώντας πάντα δώρα μικρά ή μεγάλα στα ανίψια του που είχε σαν παιδιά του. Αλλά και οι Κρητικοί συγγενείς μακρινοί ή κοντινοί, φρόντιζαν να τον επισκεφτούν στην Κόρινθο να ζητήσουν τις συμβουλές του και να απολαύσουν τη φιλοξενία του…

Η σύζυγος του σε νεαρή ηλικία




 Το άρθρο βασίστηκε στις πληροφορίες που ευγενικά μας έδωσε ο γιος του Γιάννης Παπαδάκης –  Αρχιτέκτων Μηχανικός
24 Ιανουαρίου 2014



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............