ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ( ΠΕΡΙΠΟΥ 7.000 ) ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ... ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ο ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ( ΠΕΡΙΠΟΥ 7.000 ) ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ... ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ο ΑΝΑΜΕΝΩΜΕΝΟΣ




Η Κρήτης κατάφερε να στρέψει τα  βλέμματα σήμερα  στο μαρτυρικό Αρκάδι όπου πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία για την καταστροφή των χημικών της Συρίας.

Το πρωί χιλιάδες κόσμου, απ' όλα τα σημεία του νησιού, ξεκίνησαν με  λεωφορεία για να μεταφερθούν στο σημείο της Παγκρήτιας Συνάντησης ενώ δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που χρησιμοποίησαν άλλο μέσο μεταφοράς.







Έδωσαν το μήνυμα της ενάντια στην καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο ολόκληρη η Κρήτη από το Αρκάδι κατά τη διάρκεια της Παγκρήτιας διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Κυριακής.
Μικροεπεισόδια και διαπληκτισμοί σημειώθηκαν κατά τη διαρκεια της διαμαρτυρίας. Οικολογική ομάδα από το Ρέθυμνο προσπάθησε και τελικά τα κατάφερε να πάρει τον λόγο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για οικολογικο ζήτημα εναντίον των ΒΑΠΕ.








 Κάποιοι πήραν τα ποδήλατά τους, κάποιοι άλλοι τα αυτοκίνητά και τα δίκυκλά τους ενώ κάποιοι αποφάσισαν να πάνε στο Αρκάδι... τρέχοντας.
Ωστόσο, αρκετή ήταν η δύναμη της αστυνομίας που βρισκόταν από το πρωί σε διάφορα σημεία της εθνικής και επαρχιακής οδού για να διευκολύνει την κατάσταση καθώς είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.



Κοινό επίσης αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «την ευθύνη και το κόστος για την ασφαλή καταστροφή των όπλων να την αναλάβουν εξ΄ολοκλήρου οι χώρες που παρήγαγαν και διέθεσαν τα όπλα». Σημαντική θεωρείται η στάση των συλλόγων και φορέων που συνδέονται με την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τις τέχνες, οι οποίοι τόσο με την παρουσία εκπροσώπων τους όσο και με ψηφίσματα, τάσσονται στο πλευρό των Κρητών και όλων όσοι αντιδρούν στην υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο, δεδομένης, όπως τονίστηκε, της διατάραξης έως και καταστροφής του θαλάσσιου οικοσυστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό, και τις επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.







Σημαντική όμως ήταν και η παρουσία των Σαμαρειτών στη Παγκρήτια Κινητοποίηση οι οποίοι χρειάστηκαν να βοηθήσουν έναν Κρητικό ο οποίος κάποια στιγμή αισθάνθηκε αδιαθεσία στην κινητοποίηση και του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες.






























Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εκπρόσωπους φορέων στο Αρκάδι που τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και διάφοροι υποψήφιοι.
Το πρόγραμμα της συγκέντρωσης
Σύντομες ομιλίες έγιναν από τους: Γιώργη Καράτζη-ποιητή, Ευάγγελο Γιδαράκο-καθηγητή Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης και Ευάγγελο Πισσία-καθηγητή ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία.
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι αντιδράσεις στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, είναι ευκαιρία να «ξεδιπλώσουν» την απαίτηση των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου για ειρήνη Δημοκρατία σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαρκή αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.




















Δεν έλειψαν  μάλιστα και τα πανό των φορέων με συνθήματα όπως “Όχι τα χημικά”, “Έχουμε δικαίωμα στην καθαρή θάλασσα” κτλ.






Ακολούθησε πολλή μουσική από το Παγκρήτιο σύλλογο καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής (Νίκος Ηλιάκης, Μηνάς Μπαλτζάκης, Γιώργος Σκουλούδης και Κώστας Τζανάκης),  από το Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), 






Οι μαζικές αφίξεις προκάλεσαν κυκλοφοροριακό κομφούζιο με τον δρόμο προς την Μονή να έχει κυριολεκτικά... φρακάρει. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............