ΛΑΥΡΕΝΤΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ - Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΛΑΥΡΕΝΤΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ - Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ



ΛΑΥΡΕΝΤΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ

Πρόκειται για μια γυναίκα σύμβολο μιας και εκτός από την γλυκόλαλη φωνή της την χαρακτηρίζει ένα απερίγραπτο ήθος. Αδερφή του "αηδονιού της Κρήτης" Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη) με καταγωγή από το χωριό Άνω Μαλάκι Ρεθύμνης. Εκτός από την υπέροχη φωνή της έπαιζε και πολύ καλά, μαντολίνο.


Ο Γιάννης Μπερνιδάκης (Μπαξεβάνης) περιζήτητος λαουτιέρης και τραγουδιστής εκείνα τα χρόνια σκέφτηκε να βάλει την καλλίφωνη αδερφή του να τραγουδήσει σε έναν δίσκο που ετοίμαζε με τον αχώριστο φίλο και συνεργάτη του Περβολιανό λυράρη τον Μανώλη Λαγουδάκη (Λαγό). Έτσι πήρε την απόφαση να στείλει ένα γράμμα στην δισκογραφική εταιρεία στο οποίο ζητούσε να ακούσουν την αδερφή του να τραγουδά. Η απάντηση ήταν θετική και έτσι στην ηχογράφηση του Μπαξεβάνη και του Λαγού ανεβαίνει μαζί τους στην Αθήνα και η Λαυρεντία.
Με την πρώτη μαντινάδα που τραγούδησε, οι άνθρωποι της Κολούμπια την σταματάνε. "Εντάξει να τραγουδήσει στο δίσκο, η φωνή της είναι πολύ καλή." Έτσι η Λαυρεντία Μπερνιδάκη έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην δισκογραφία τον Φλεβάρη του 1940 στον δίσκο του Μανώλη Λαγουδάκη (Λαγού) και του αδερφού της Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη) τραγουδώντας με τεράστια επιτυχία το κλασσικό πλέον συρτό "Την Μάνα μου την αγαπώ".
Η ίδια εξιστορεί πως δέχτηκαν οι Κρητικοί της εποχής το τόλμημα αυτό, μια γυναίκα να ηχογραφεί σε δίσκο:

"Ήταν Μεγαλοβδομάδα όταν πρωτοήρθε ο δίσκος στα Χανιά. Έρχεται ένας από Χανιά και μας λέει ότι ήρθε ο δίσκος της Λαυρεντίας. Εμείς τον ακούσαμε την άλλη μέρα. Σε λίγο ήρθαν οι δίσκοι στον αντιπρόσωπο του Ρεθύμνου, το Λευτέρη το Γαγάνη. Γεμάτη χαρά ξεκίνησα να πάω να τον πάρω. Φτάνω στο μαγαζί και τι να δω; Ουρά ο κόσμος... Όλοι είχαν ενθουσιαστεί! "
Από τότε έγραψε κι άλλους δίσκους. Όλους με τον αδερφό της. Η Λαυρεντία είχε πια καθιερωθεί. Ακολουθούσε τον αδελφό της σε γλέντια, σε γάμους, όχι επαγγελματικά βέβαια...



Τα χρόνια όμως πέρασαν. Η Κρητική μουσική την δεκαετία του '50 πέρασε μεγάλη κρίση. Ξεχάστηκαν μαζί και οι μεγάλοι της τεχνίτες. Η δόξα του μεσοπολέμου άρχισε να σβήνει... Έτσι σταμάτησε και η δισκογραφική παρουσία των ανθρώπων αυτών... Ο Μπαξεβάνης έσβησε στα 62 του χρόνια και η Λαυρεντία ξεχάστηκε.

H καλλίφωνη Λαυρεντία αξίζει να πούμε ότι συνεργάστηκε και με τον εξάισιο μπουλγαρίστα από το Ρέθυμνο Στέλιο Φουσταλιεράκη (Φουσταλιέρη) με τον οποίο ηχογράφησε συνολικά 3 δίσκους. Το 1947, ηχογράφησαν το συρτό "Κρυφά για σένα θα πονώ" που περιλαμβάνονταν σε έναν δίσκο 78' στροφών που κυκλοφόρησε επίσης από την δισκογραφική εταιρία COLUMBIA.
Η Λαυρεντία σήμερα έχει ξεπεράσει τα 90 χρόνια ζωής.
Ζει στο Ρέθυμνο που αγαπά και την αγαπά και υποδέχεται πάντα με χαμόγελο και καλοσύνη όποιον την επισκέπτετε για να κουβεντιάσει μαζί της.


ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............