Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ

Η Πολυρρήνια ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις κράτη τις Δυτικής Κρήτης. Χτισμένη αμφιθεατρικά στη κορυφή ενός λόφου στα 418 μέτρα από τη θάλασσα δέσποζε από το Κρητικό μέχρι το Λιβυκό πέλαγος. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πολυρρήνια σε απόσταση 6 χιλιομέτρων νότια από το Καστέλι και 49 χλμ δυτικά από τα Χανιά. 


Η ιστορία της ξεκινά από τη Μινωική περίοδο και φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή απόπου ειναι τα περισότερα από τα ορατά σήμερα ευρήματα.
Από τις πιο οχυρωμένες πόλεις της Δυτικής Κρήτης κυριαρχούσε σε ολόκληρη τη περιοχή και είχε δικά της νομίσματα με έμβλημα την κεφαλή τουΔία (του κρηταγενή) από τη μια μεριά και τον ταύρο από την άλλη. Η ονομασία λέγεται ότι προέρχεται από το πολύ και το ρήνεα δηλαδή πολλά πρόβατα. Ισως οι κάτοικοι να ήταν σπουδαίοι κτηνοτρόφοι.
Στην Ακρόπολη της Πολυρρήνιας υπήρχε ναός της Δικτύννης Αρτέμιδος. Σήμερα στο ίδιο σημείο υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Πατέρες. Λέγεται ότι χτίστηκε γύρω στο 1894 μευλικά από το ναό της αρχαίας θεάς. Αυτό φαίνεται εύκολα γιατί διακρίνονται πλάκες με παλιές επιγραφές και συμφωνίες στους τοίχους του και ακόμη ένα κομμάτι από το αρχαίο βωμό στη σημερινή Αγία Τράπεζα.


Η παράδοση λέει ότι ο Αγαμέμνων γυρίζοντας από τη Τροία σταμάτησε με τα καράβια του κάπου κοντά στα Νοπήγια για να προσφέρει θυσία. Πρίν όμως τελειώσει είδε τα καράβια να καίγονται, από φωτιά που είχαν βάλει οι αιχμάλωτοι, και έτσι αναγκάστηκε να φύγει.
Συστηματικές ανασκαφές στο χώρο δεν έχουν γίνει.
Ο Halbherr ανάσκαψε ένα κομμάτι από τον ελληνικό τοίχο του περιβόλου του ναού της Δικτύννης Αρτέμιδος (4ος π.χ. αιώνας) και ο Β. Θεοφανίδης το 1938 τοίχους πελώριου οικοδομήματος πού κατά τον ίδιο ήταν βωμός.
Από τα σπουδαιότερα ευρήματα είναι μια επιτύμβια στήλη πού παριστάνει τη νέα Τυρώ και το πατέρα της Σωσαμενό με ελεγείο πού υμνούσε τις αρετές τις νεκρής. Η στήλη αυτή φυλάσσεται στο Μουσείο Χανίων.



http://www.interkriti.org/

Post Top Ad

.............