Η ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Διοικητικο Συμβουλιο του Λυκειου των Ελληνιδων απαρτιζεται απο 12 εφοριες.  Μια απο αυτες ειναι και η εφορια της Ιματιοθηκης. 
Η Ιματιοθηκη μας πλουσια σε υλικο περιεχει φορεσιες απο ολη την Ελλαδα.
Αρχιζοντας απο τις παραδοσιακες φορεσιες της Κρητης, εχουμε τα 3 ειδη φορεσιας:  
α)  Την Ανωγειανη  β)  Την Σφακιανη   γ)  Την Κριτσωτικη


Η Ανωγειανη Φορεσια αποτελειται απο τη βρακα που φτανει μεχρι τον αστραγαλο και μια μακρια ποκαμισα απο λευκημπολια χωρι κεντημα.  Υπαρχει η Σαρτζα απο κοκκινο υφασμα, σαν μιση φουστα που δενει στη μεση.  
Μια ποδια λευκη   υφαντη με χειροποιητο κεντημα.
Στη μεση μια φαρδια υφαντη κοκκινη ζωνη.  Στα παλια χρονια η αρραβωνιασμενη κοπελα ειχε μαχαιρι στη μεση της.
Στο λαιμο φοριουνται πολλα φλουρια.  Η φορεσια ολοκληρωνεται με ενα τσοχινο με'i'τανι χρυσοκεντητο.  
Στο κεφαλι δενεται ενα μπορντο μαντηλι με κιτρινο κροσι.



Η Σφακιανη Φορεσια αποτελειται απο ενα μακρυ μεσοφορι και μια φουστα μεχρι τον αστραγαλο.  Το κορσαζ ειναι μια φαρδια ποκαμισα που φτανει μεχρι τη μεση και μπαινει μεσα στη φουστα.  Φλουρια στολιζουν και εδω το λαιμο.  Ενα τσοχινο 
χρυσοκεντητο με'ι'τανι συμπληρωνει τη φορεσια.  Στο κεφαλι ενα λευκο επιμηκες μαντηλι απο μπολια με χρυση τρεσα και πουλιες.
Η Κριτσωτικη Φορεσια αποτελειται απο μια μακρυα μεχρι τον αστραγαλο βρακα κεντημενη στο κατω μερος.  Μια μακρυα ποκαμισα απο μπολια που αφηνει να φαινεται το κεντημα της βρακας.  Η κουδα απο κοκκινο υφασμα, δενεται στη μεση  
και με χαρη κρεμμεται πισω.
Μια ποδια κεντημενη στο κατω μερος και ενα μακρυ απο κοκκινο σατεν με'ι'τανι με φαρδια μακρυα μανικια.  Στο λαιμο εχουμε φλουρια.
Το μαντηλι της ειναι μια πολυ εντυπωσιακη μακρυα μαντιλα που τυλιγεται γυρω απο το κεφαλι και το λαιμο και οι ακριες πεφτουν μακριες μπροστα.






Ανδρικες Φορεσιες
Η ανδρικη φορεσια ειναι ιδια σε ολα τα διαμερισματα της Κρητης.  Η διαφορα ειναι τα στιβανια που ειναι μαυρα ή ασπρα.
Η βρακα, μια φαρδυα φουφουλα απο μαλλινη τσοχα που καταληγει σε στενη πλεκτη καλτσα απο το γονατο και κατω καιμπαινει μεσα στο στιβανι και τη συγκρατει.  Ασπρο πουκαμισο με μακρυ μανικι και ενα κεντητο γιλεκο που μπαινει και
αυτο μεσα στη βρακα.  Απο πανω φοριεται το με'ι'τανι ολοκεντητο μπροστα με κουμαρακια για κουμπια.Τελος η καπα ειναι πολυ εντυπωσιακη, μακρια (σα παλτο ρηχτο) με κεντημα.  Η ζωνη ειναι απο κοκκινο υφασμα πολυ 
μακρυα που τυλιζεται στη μεση του Κρητικου και συγκρατει το ασημενιο μαχαιρι του.
Στο κεφαλι δενει ενα πλεκτο με βελονακι μαυρο μαντηλι με κροσι που πεφτει στο μετωπο.  Και ο αντρας ομως φορεικοσμημα, μια μακρια ασημενια αλυσσιδα που στερεωνεται στην ακρη του γιλεκου.











ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............