... ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

... ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ


Η Στράτα των Μουσούρων όπως γνωρίζουμε ευρίσκεται εις την περιοχή των ορίων του πρώην Δήμου Μουσούρων. Οι περισσότερες οικογένειες που κατοικούν σήμερα εκεί είναι Μουσούροι. Ξεκινά από εκεί που τελειώνει ο κάμπος, στο χωριό Σκηνές και ανεβαίνει καταλήγοντας μέχρι το οροπέδιο του Ομαλού. 



Πέρα από του ότι ο αρχαίος αυτός δρόμος υπάρχει ακόμα , έχει και παραβολική έννοια. Η Στράτα των Μουσούρων συμβολίζει το δρόμο προς τη Θεία γνώση και την αναζήτηση της φωτινής αλήθειας όπως είναι αποτυπωμένη εις την ψυχή των Ανθρώπων που ο Θεός την έκανε αρσενική, να νοεί το Θειότερο και το τιμιότερο. 





Οι εννέα Μούσες είναι η προέκταση του ίδιου του Θεού. Η θεία γνώση του παντός, αποκτά πρόσωπο για να την καταλάβει και το ανθρώπινο ον. Σε αυτη τη περιοχη των Λευκων Ορεων των Χανίων της Κρήτης απο αρχαιοτάτων χρόνων τραγουδιούνται και τα ριζιτικα, τα οποία ειναι μια ισχυρή παράδοση των Χανίων,όπως μας λέει ο μεγάλος Μανώλης Ρασούλης.





Τα Ριζίτικα εδίδαξαν οι Μούσες στους Ριζίτες που μέχρι προ ετών διατηρούσαν το όνομα Μουσούροι, δηλαδή οι ασπαστές και θεματοφύλακες του πανάρχαιου Ελληνιστικού Πνεύματος που είναι τόσο κοντά στην ανθρώπινη φύση όπως τους το εδίδαξαν οι συμπαντικές οντότητες. “ οίαν η μούσα έθηκεν εν τοις στήθεσιν αυτών” όπως μας μαρτυρεί και το αρχαίο κείμενο του 700 π.Χ. δηλαδή έδωσαν Θεία συμπαντική επιφοίτηση.







Πότε θα κάμει ξαστεριά,
πότε θα φλεβαρίσει,

να πάρω το ντουφέκι μου,
την έμορφη πατρόνα,

να κατεβώ στον Ομαλό,
στη στράτα των Μουσούρων,

να κάμω μάνες δίχως γιους,
γυναίκες δίχως άντρες,

να κάμω και μωρά παιδιά,
να κλαιν' δίχως μανάδες,

να κλαιν' τη νύχτα για νερό,
και την αυγή για γάλα,

και τ' αποδιαφωτίσματα
τη δόλια τους τη μάνα.









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............