ΤΟ ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ, ένας χώρος με ιστορία, ένα σημείο συνάντησης πολιτισμών και δυνατών εμπειριών. Κατά τη Β΄ Βυζαντινή περίοδο, σε τούτο το χώρο υπήρχε ένας αρχαίος ναός με κίονες και θόλους. Οι κίονες του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκαν τον 17ο αιώνα για να δημιουργηθούν συνεχόμενες τοξωτές δεξαμενές, που γέμιζαν με τρεχούμενο νερό, το οποίο προερχόταν από την κρήνη Μοροζίνι, λόγω της ύπαρξης της δεξαμενής και του άφθονου διαθέσιμου νερού. Λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), ο Γιώργος Μιστίλογλου φεύγει από την Κωνσταντινούπολη µαζί µε τα εννέα παιδιά του και φτάνει στο Ηράκλειο για να κάνει µια νέα αρχή, τη δημιουργία ενός εργοστασίου πάγου. Κατά τη δεκαετία του ’50, το Παγοποιείο γνωρίζει την πλήρη του ανάπτυξη. 



Από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες, το παγοποιείο εκπροσωπεί επάξια το Ηράκλειο στη φάση της οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται στη χώρα. Την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι θάλαμοι του Παγοποιείου χρησιμοποιούνται ως θάλαμοι στρατού και αποθήκευσης τροφίμων. Γύρω στα µέσα του ’60 φτάνει στο Ηράκλειο ένας Κωνσταντινοπολίτης από τη Συρία, ο Ιωάννης Αντύπας και ζητάει να γνωρίσει την οικογένεια Μιστίλογλου. Ο Ιωάννης Αντύπας, ψυκτικός, ίσως να έφτασε στο Ηράκλειο για να φτιάξει το δικό του παγοποιείο ψάχνοντας να βρει το µυστικό της επιτυχίας του Γ. Μιστίλογλου. Η επιχείρηση περνάει στα χέρια του Ιωάννη Αντύπα για να κλείσει άδοξα στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με ολοσχερή καταστροφή λόγω διαρροής αεριώδους αμμωνίας. Φημολογείται ότι ο νέος μισθωτής απογοητευμένος από την καθοδική πορεία της επιχείρησης και τη λανθασμένη του επένδυση, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και την είσοδο των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων στην πόλη, αποφασίζει να εκδικηθεί. 





Λέγεται ότι ένα βράδυ, ο Αντύπας σπάει όλες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και μαζί τα έμβολα των συμπιεστών που διοχέτευαν την αμμωνία στις παγοκυψέλες καταστρέφοντας το Παγοποιείο και δημιουργώντας επιπλέον σοβαρό κίνδυνο για μια τρομακτική έκρηξη και το ενδεχόμενο ομαδικής δηλητηριάσεως των περιοίκων. «Ανακρίσεις επί της όλης υποθέσεως διεξάγει ήδη η Διοίκησις Χωροφυλακής διά το κατά πόσον η διαρροή του αερίου της αμμωνίας υπηρξέν αποτέλεσμα ηθελημένης πράξεως.» (Πατρίς-25/11/1969). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............