ΚΑΛΑΜΑΚΙ... MIA AKOMA ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ Η ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΚΑΛΑΜΑΚΙ... MIA AKOMA ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ Η ΧΕΛΩΝΑ CARETTA CARETTA

Το Καλαμάκι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται 65km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάταλα και στο Τυμπάκι. Η παραλία μπροστά από τον οικισμό αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι (2,5km) της τεράστιας παραλίας που ξεδιπλώνεται κατά μήκος του μεγάλου Κόλπου της Μεσαράς. 


Η παραλία έχει χοντρή άμμο και μέσα στη θάλασσα υπάρχει μια μεγάλη λεία πλακούρα. Τα μεγάλα κύματα που συνήθως σηκώνονται από τους βορειοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με το βραχώδη βυθό,  δυσκολεύουν το κολύμπι και την είσοδο στη θάλασσα. Μπροστά στον οικισμό η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, καρέκλες, ταβέρνες, δωμάτια, ναυαγοσώστη, παιδική χαρά, θαλάσσια sports, κλπ αλλά αν θέλετε να απομονωθείτε μπορείτε να περπατήσετε ανατολικά, ως τον Κομμό, που προτιμάται από γυμνιστές.
Επίσης, μπορείτε να περπατήσετε δυτικά, ως τον Αφραθιά όπου ξεκινάει η όμορφη παραλία της Παχειάς Άμμου. Στον Αφρατιά μπορεί να πετύχετε και κάποιο beach party, που διοργανώνουν οι νέοι της περιοχής τον Αύγουστο. Η παραλία είναι περισσότερο βραχώδης και είναι παντελώς ανοργάνωτη.


Δυτικότερα του Αφρατιά υπάρχει το πολεμικό αεροδρόμιο του Τυμπακίου, το οποίο λειτουργεί ως παραθεριστικό κέντρο των αξιωματικών. Η πρόσβαση στην παραλία του αεροδρομίου δεν είναι δύσκολη, καθώς ο φράκτης τελειώνει στην παραλία. Ωστόσο, μην επιχειρήσετε να περάσετε στο στρατόπεδο γιατί θα σας συλλάβουν. Αν είσαστε τυχεροί, μπορεί να θαυμάσετε αλεξιπτωτιστές που πέφτουν από ένα μικρό αεροπλανάκι της αερολέσχης που εδρεύει στο αεροδρόμιο. Μάλιστα, το 2008 οι κολυμβητές στο Καλαμάκι έμειναν έκπληκτοι όταν ένα αεροσκάφος της αερολέσχης έπεσε στη θάλασσα, ενώ ο τυχερός πιλότος κολύμπησε ως την ακτή. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα από το αεροδρόμιο διέρχεται ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσαράς, ο Γεροπόταμος, στις εκβολές του οποίου φωλιάζουν πολλά σπάνια πουλιά.
Επίσης, στην παραλία του Καλαμακίου και σε όλη τη Μεσαρά, γεννάει τα αυγά της η χελώνα Caretta caretta. Έτσι, απαγορεύεται να περπατάτε στα σκοτεινά μέρη της παραλίας το βράδυ κατά τους θερινούς μήνες, αφενός για να μην χαλάτε τις φωλιές και αφετέρου για να μην φοβίζετε τις χελώνες.
Το Καλαμάκι δεν έχει κάποια αξιόλογη ιστορία, καθώς είναι ένας καινούριος οικισμός. Αποτελεί τον παραθαλάσσιο οικισμό των κατοίκων του Καμηλαρίου, ενός παραδοσιακού χωριού που αξίζει να επισκεφτείτε. Πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια υπήρξε μικρό λιμάνι της Φαιστού ή της Γόρτυνας, αλλά δεν υπάρχουν δυνατά στοιχεία που να το μαρτυρούν.


ΠΗΓΗ: www.cretanbeaches.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............