Η ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 25 ΛΕΟΝΤΕΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Η ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ 25 ΛΕΟΝΤΕΣ

Το Σπήλι είναι ορεινό, παραδοσιακό χωριό το οποίο ανήκει στο Δήμο Λάμπης και βρίσκεται 30 χλμ Ν-ΝΑ. της πόλης του Ρεθύμνου. Αποτελεί πρωτεύουσα της δήμου Αγίου Βασιλείου του νομού Ρεθύμνης ενώ παλαιότερα αποτελούσε πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας Αποτελεί την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων καθώς και του συλλόγου Επιστημόνων Δήμου Λάμπης (ΣΕΔΗΛ, ιδρύθηκε το 2004)


Στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται η κεφαλοβρύση όπως την αποκαλούν οι Σπηλιανοί. Πρόκειται για μία σειρά από 25 κρήνες (βρύσες) με μορφή κεφαλής λιονταριού από τα στόματα των οποίων ρέει νερό. 
Πολλά έχουν ειπωθεί για την προέλευση των 330 κ.μ. νερού που ρέουν κάθε ώρα στην κεφαλοβρύση. Πιστεύεται ότι προέρχονται από πηγές πάνω στον Ψηλορείτη, ενώ άλλες εκδοχές δείχνουν ότι είναι πιθανό να έρχονται από κάπου μακριά και υπογείως. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του πλούσιου σε σίδηρο νερού είναι η σταθερή θερμοκρασία του κατά την διάρκεια του έτους , η οποία είναι οι  13 Co









ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............