ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΛΥΡΑΡΗΣ ΤΩΝ ΜΕΡΑΚΛΗΔΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ - ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΛΥΡΑΡΗΣ ΤΩΝ ΜΕΡΑΚΛΗΔΩΝ


Δε θέλω να πιστεύω πως υπάρχει Κρητικός που δε γνωρίζει έναν από τους κορυφαίους συρτούς της Κρητικής μουσικής, το “Να’σουν αέρας”. Ομως, είμαι σίγουρος, πως λίγοι γνωρίζουν πως τη συγκεκριμένη συρτουδάρα, την έχει γράψει και την έχει πρωτοπεί ο Παντελής Σταυρουλάκης. Ενας μελαγχολικός και τρυφερός συρτός που θεωρείται πλέον κλασικό και παίζεται από τους περισσότερους νέους λυράρηδες του νησιού μας. Το συρτό αυτό έχει ηχογραφηθεί αρκετές φορές από διάφορους αξιόλογους καλλιτέχνες, ενώ ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μας, η ηχογράφησή του από το Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη).


Εκτός του “Να’σουν αέρας” έχει δημιουργήσει και άλλους, μοναδικούς σκοπούς, όπως τα: “Τον ήλιο βάνω μάρτυρα”, “Πάντα φοβάται π’αγαπά”, “Μοίρα δε σε φοβούμαι μπλιο”. Αυτά είναι μερικά από τα μουσικά αριστουργήματα που άφησε ως παρακαταθήκη στους νεώτερους ο Παντελής Σταυρουλάκης.



Ο Παντελής Σταυρουλάκης, από το χωριό Χάρακας της επαρχίας Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου, γεννήθηκε το 1931 και σκοτώθηκε το 1982 σε ηλικία 51 ετών από ατύχημα. Ο ίδιος έλεγε συχνά ότι θα πέθαινε στα πενήντα του.
Eίναι ένας από τους αγαπημένους λυράρηδες της κεντρικής Κρήτης και η μνήμη του είναι πάντα φρέσκια στο νου και την ψυχή των Κρητικών μερακλήδων.


Ηταν ένας αυθεντικός άνθρωπος, από γονείς αγρότες, ενώ και ο πατέρας του έπαιζε λύρα ερασιτεχνικά. Πρωτόπιασε τη λύρα σε μικρή ηλικία και επαγγελματικά έπαιξε για πρώτη φορά σε γλέντια της περιοχής στα 16 του χρόνια. Μεγαλώνοντας όμως κάποια στιγμή εγκατέλειψε τη λύρα και ξανάπαιξε μετά από 22 χρόνια παύσης. Σε ηλικία 47 χρονών ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με συνεργάτη το Νίκο Καδιανό.


Συνολικά ηχογράφησε δύο δίσκους, ενώ ετοίμαζε έναν τρίτο, που όμως δεν πρόλαβε να τον ηχογραφήσει λόγω του ξαφνικού θανάτου του. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Αποστολάκη από το Χάρακα και είχαν δύο κόρες, τη Μελανθία και την Κλειώ. Μετά το θάνατό του εκδόθηκε ένας διπλός δίσκος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αφιερωμένος στη μνήμη του. Στον πρώτο από τους δύο δίσκους του συγκεκριμένου αφιερώματος περιλαμβάνονται οι αυθεντικές ηχογραφήσεις του, ενώ στο δεύτερο ηχογραφήσεις άλλων καλλιτεχνών σε δικά του κομμάτια.







ΦΩΤΟ: http://www.coolmojito.com/

ΠΗΓΗ: http://blog.mantinades.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............