ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ

Περιγραφή

Κρητικό έδεσμα το οποίο ίσως και να έχει επιβιώσει από την αρχαιότητα καθώς μοιάζει πολύ με την "πανσπερμία¨. Μαγειρεύεται κυρίως την παραμονή των Φώτων (για να δώσει δύναμη στους αγρότες κατά την διάρκεια της ελαιοκομιδής τόσο από την πρωτεΐνη των οσπρίων όσο και τους υδατάνθρακες από τα δημητριακά). Έδεσμα νηστείας, τρώγεται και κατά την περίοδο της μεγάλης σαρακοστής.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 100 γρ. ρεβίθια
  • 100 γρ. κουκιά
  • 100 γρ. φασόλια άσπρα
  • 100 γρ. φασόλια χάντρες
  • 100 γρ φακές
  • 100 γρ. σιτάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • χυμό λεμόνι
  • ελαιόλαδο (προαιρετικά)

  • Πώς το κάνουμε:

  • Μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό τα όσπρια και το σιτάρι. Σε χωριστή λεκάνη τα ρεβίθια με το σιτάρι και σε χωριστή λεκάνη τα υπόλοιπα. Οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα ενώ τα κουκιά πριν μαγειρευτούν, χρειάζονται "ξεμάτισμα" (να βγει δηλαδή η μαύρη γραμμή του καρπού.)
  • Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βράζουμε το σιτάρι με τα ρεβίθια για 20 με 30 λεπτά. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια. Εδώ ίσως η φακές να χρειάζονται λιγότερο ψήσιμο από τα φασόλια, οπότε και τις βάζουμε 10 με 15 λεπτά μετά από αυτά στην κατσαρόλα)
  • Μόλις ψηθούν, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Αν δεν νηστέυουμε φανατικά και το ελαιόλαδο.
  • Σερβίρουμε είτε σαν σούπα (όπου μπορούμε να δέσουμε με αλευρολέμονο όπως θα κάναμε με μια σούπα ρεβίθια) ή σουρωμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι. Στο τέλος προσθέτουμε κρεμμύδι και άνηθο ψιλοκομμένα.

  • Λίγα μυστικά ακόμα

    Αν μας μείνει την επόμενη ημέρα, μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε το φαγητό μας γιαχνί, βάζοντας πατάτες και τομάτα αφού τα τσιγαρίσουμε από ελαιόλαδο.




     ΠΗΓΗ:http://www.sintagespareas.gr/

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Post Top Ad

    .............