ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΙΗΣΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΗΣ ΙΗΣΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Μια από τις πιο σημαντικές πύλες- μνημεία του Ηρακλείου είναι πλέον το καμάρι των δημοτών! Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του Βενετσιάνικου Χάνδακα, της πύλης Ιησού ,όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η μόνιμη έκθεση Νίκου Καζαντζάκη. Και φωταγωγημένη καθώς είναι έχει αλλάξει ολόκληρη την περιοχή!


Ανοίξε τις πύλες της μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών Στατικής και Αρχιτεκτονικής της Αποκατάστασης και υποδέχεται πλέον τους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες της πόλης  η εντυπωσιακή και φωτισμένη Πύλη Ιησού, όπου χθές Πέμπτη 10 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια με πλήθος κόσμου, αλλά και με την παρουσία της δημοτικής αρχής.


«Αναδεικνύοντας τα Μνημεία δημιουργούμε ταυτόχρονα μια νέα Διαδρομή μέσα από χώρους Ιστορίας και Πολιτισμού δημιουργούμε τα φωτεινά Μονοπάτια Πολιτισμού στον Ιστορικό Χάνδακα» δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος από την εντυπωσιακή εικόνα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης
«Οι αστικές πύλες του Χάνδακα, άνοιξαν και πάλι, αυτή τη φορά με νέα χρήση και με νέο πνεύμα, τον πολιτισμό, φέρνοντας σε επαφή τον Ηρακλειώτη με την ιστορία του, κάνοντάς τον κοινωνό και συλλειτουργό του» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.
Δεν αρκεί η αποκατάσταση ενός μνημειακού χώρου επεσήμανε κ. Κουράκης, αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, είναι η αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με αυτό, μέσα από μια ενδεδειγμένη και άξια του χαρακτήρα του μνημείου χρήση.
Κατά τον τρόπο αυτό, συνέχισε, δημιουργείται μια σχέση αλληλεξάρτησης του μνημείου με τον πολίτη και καλλιεργείται ο σεβασμός προς την ιστορία και το μνημείο που πρέπει να αποτελεί επιδίωξη όλων.
Μετά την Πύλη του Παντοκράτορα και τις άλλες πύλες, η Πύλη Ιησού αποτελεί μια ακόμη παρέμβαση που αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση, ανάδειξη και επανάχρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρόσθεσε ο κ. Κουράκης




Ο εσωτερικός χώρος της πύλης διαμορφώνεται κατάλληλα σε εκθεσιακό με θέμα τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η σκάλα δίπλα στην πύλη οδηγεί τους επισκέπτες στον τεράστιο ισόπεδο χώρο που έχει διαμορφωθεί πάνω από την πύλη, ενώ ενώνει το χώρο αυτό με τον παρακείμενο επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, απέναντι από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.
Δημιουργείται επομένως και παραδίδεται ένας νέος πόλος έλξης για τους κατοίκους, μαθητές και επισκέπτες της πόλης μας που θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη βενετσιάνικη πύλη να περιδιαβαίνουν τη ζωή του μεγάλου κρητικού και με παγκόσμια απήχηση λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.





Η πύλη του Ιησού, ή Καινούρια Πόρτα (όπως ονομάζεται σήμερα) ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη πύλη του χερσαίου τμήματος των τειχών στην οποία κατασκευάστηκε μνημειακή πρόσοψη. Σ' αυτήν κατέληγε ο οδικός άξονας της πόλης προς το νότο. Το όνομά της, όπως και του ομώνυμου προμαχώνα οφείλεται στην εκκλησία του Ιησού Χριστού που βρισκόταν προς την εξωτερική πλευρά της οχύρωσης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............