ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗΣ (ΓΑΛΙΑΝΟΣ) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΧΕ ΨΥΧΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗΣ (ΓΑΛΙΑΝΟΣ) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΧΕ ΨΥΧΗ

Ένας καλλιτέχνης που παρότι δεν είχε το αριστερό του χέρι ολόκληρο κατάφερνε να συγκινήσει με το παίξιμό του στο μπουλγαρί και να μας αποδείξει ότι ο μουσικός πρέπει πάνω απ' όλα να διαθέτει ψυχή και ύστερα δεξιοτεχνία!
Αδελφός του θρυλικού Ελευθέριου Μανασάκη (Γαλιανού), ο Μανώλης Μανασάκης είναι αιτία και αφορμή που διασώθηκε ο συρτός του Γαλιανού μιας και τον ηχογράφησε για πρώτη φορά ο ίδιος συνοδευόμενος από τον πολιτογραφημένο Κρητικό, γνωστό Ιρλανδό λάτρη της Παγκόσμιας Παραδοσιακής Μουσικής Ross Daly.


(1925 - 1998)
Ο Μανώλης Μανασάκης γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1925. Από μικρός είχε έμφυτη αγάπη και έφεση στη μουσική. Έπαιζε μπουλγαρί, βιολί, μαντολίνο, ο,τιδήποτε υπήρχε στο "μουσικό σπίτι" της οικογένειας του ΠαπαΓιάννη Μανασακη στη Γαλιά. Τόση ήταν η αγάπη του για τη μου σική, που ακόμη και μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, κατάφερε με σκληρό πείσμα να ξαναπαίξει με δική του αυτοσχέδια τεχνική, ένα όργανο που ονομάστηκε ΛΕ.ΜΑΝ. (συνδυασμός μπουζουκιού, μαντολίνου, μπουλγαρί) κατασκευής Λευτέρη Γαλιανού.
Και έπαιζε τόσο τέλεια, που ο Ross Daly είχε πει ακούγοντας τον ότι δεν σκεπτόταν καθόλου, όταν τον άκουγε να παίζει πως το αριστερό του χέρι ήταν κομμένο απ' τον καρπό! Πάλι χωρίς αυτό το αποχαιρετιστήριο "δώρο" των Γερμανικών στρατευμάτων, η Κρητική μουσική θα είχε επωφεληθεί πολύ περισσότερο από την ανεξάντλητη δημιουργία του Μανώλη.
Συνεχιστής του έργου του αδελφού του, αλλά και της Γαλιανής "Σχολής", που τη χαρακτηρίζει ο αυτοσχεδιασμός και ο πλούτος μουσικών θεμάτων, κατάφερε να μας αφήσει ένα αξιόλογο και αρκετά μεγάλο έργο, πριν κλείσει τα μάτια του στις 15 Μαρτίου του 1998 σε ηλικία 73 ετών.
Όλα τα παιδιά του Παπα-Γιάννη και της Αδαμαντίας Μανασάκη είχαν ταλέντο στη μουσική: δεν είχαν άλλωστε άλλη επιλογή, παρά να ακολουθήσουν τα βήματα του πατέρα τους, που ήταν Παπάς και Δάσκαλος, αλλά και καλός λυράρης και χορευτής…


 
Μαρία Γιαννακοδήμου



ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............