ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Γεννημένος στο Βαλί Καινουρίου του Νομού Ηρακλείου, ο Γιώργος Παπαδάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του και όχι μόνο. Δημιουργός, σπουδαίος λυράρης, εξαίσιος τραγουδιστής, καλός άνθρωπος τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό τον πραγματικό "άρχοντα" της Κρητικής μουσικής;


Την πρώτη του λύρα, του την είχε χαρίσει ο πατέρας του αν και δεν ήθελε ο γιος του να γίνει καλλιτέχνης. Ο Γιώργης Παπαδάκης όμως είχε μέσα του το μεράκι και έτσι επηρεασμένος από τον συγχωριανό του παλιό λυράρη Φίλιππο Λατζουράκη ξεκίνησε την δική του Χρυσή Καριέρα. Την δεκαετία του 70 είναι πλέον επαγγελματίας καλλιτέχνης και παίζει σε πολλά γλέντια εντός και εκτός Κρήτης. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 φτιάχνει το δικό του Κέντρο στην Αθήνα το γνωστό κέντρο "ΚΡΗΤΗ" που λειτουργεί ακόμα και σήμερα υπο άλλη διεύθυνση.


(Με τον Μανώλη Κακλή)

Το 1987 συνεργάστηκε με τον σπουδαίο λαουτιέρη και δημιουργό Ευάγγελο Μαρκογιαννάκη (Μαρκοβαγγέλη) για πρώτη φορά δισκογραφικά, κάτι που επανέλαβε το 2002, χαρίζοντας νέες δημιουργίες στην μουσική μας μέσω του cd "Με νιώθει μόνο η σκέψη μου". Έχει πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο γιατί όπως προείπαμε είναι πρώτα από όλα άνθρωπος και μετά καλλιτέχνης. Ο γιος του Δημήτρης συνεχίζει την μουσική ιστορία της οικογένειας παίζοντας λαούτο.


(Mε τον Γιάννη Ζαμπουλάκη στο κέντρο Αγρίμια της Αθήνας το 1979).

Σημαντικοί συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στον Παπαδογιώργη υπήρξαν ο Νίκος Πατενταλάκης, ο Γιάννης Ζαμπουλάκης, ο Μανώλης Σαλούστρος, ο Νίκος Αλεφαντινός, ο Μιχάλης κι ο Αντώνης Φραγκιαδάκης, ο Χρηστος Στιβαχτάκης, ο Μιχάλης Πετσάκης, ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο Μανώλης και ο Αντώνης Σαλούστρος, ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο Γιώργος Χριστονάκης, o Mανώλης Χαμογιωργάκης και φυσικά ο αδερφός του Μηνάς Παπαδάκης με τον οποίο συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Οι επιτυχίες του Γιώργη Παπαδάκη πολλές και διαχρονικές.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικούς τίτλους: "Ένα σγουρο μελαχροινό", "Θα πάψω πια να σ' αγαπώ", "Με τον δικό σου τον σεβντά", "Κρήτη μου", "Πάντα θλιμένη χαραυγή", "Όσα ταξίδια με το νου", "Σαν τον ανθό της λεμονιάς", "Πολλές φορές προσπάθησα", "Εδά που φεύγεις ασκιανέ", "Μαζί σου ονειρεύτηκα" και πολλά ακόμη τραγούδια που από την φωνή του Παπαδογιώργη έχουν γίνει χρυσές επιτυχίες.


Ο Παπαδογιώργης συνεχίζει να προσφέρει στην μουσική Παράδοση του τόπου μας παίζοντας σε γλέντια, γάμους και λοιπές εκδηλώσεις αλλά και ηχογραφώντας νέους δίσκους, αφήνοντας έτσι ένα πολύτιμο έργο στην Κρητική Μουσική που σίγουρα θα μείνει αθάνατο στο πέρασμα των χρόνων.



Γράφει ο Γρηγόρης Ιωαν. Αλυσσανδράκης.



ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............