ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ- ΥΓΙΕΙΝΕΣ - ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ - ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ!!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ- ΥΓΙΕΙΝΕΣ - ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ - ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ!!!

Οι χορτόπιτες με το τραγανό νόστιμο χειροποίητο φύλλο, τηγανισμένες στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο που σκορπούν χίλιες μυρωδιές, είναι αναμφισβήτητα αγαπητές σε όλους.


Τα άγρια χόρτα της εποχής και το μάζεμα τους που διαφέρει αν λίγο αλλάξει ο καιρός ή αν εμείς αλλάξουμε τόπο μαζέματος των χόρτων κάνουν τη διαφορά δίνοντας μας κάθε φορά διαφορετικές εξαιρετικές γεύσεις.
Όταν δεν έχουμε στη διάθεση μας άγρια χόρτα, αρκεί να συνδυάσουμε τα μυρωδικά μας με λαχανικά και να απολαύσουμε ένα υγιεινό, θρεπτικό, πεντανόστιμο αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός των μυρωδικών και των χόρτων είναι θέμα αίσθησης, προτίμησης και εποχικότητας.
Αξίζει να δοκιμάσετε να ανοίξετε φύλλο, να τσιγαριάσετε τα χόρτα ή τα λαχανικά σας και να προσφέρετε τις λαχταριστές χορτόπιτες σπίτι σας!
Συστατικά
Για το ζυμάρι
  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • ½ κούπα ρακί
  • Ένα κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 300 γραμάρια νερό.
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό άγρια χόρτα ή εναλλακτικά:
  • 800 γρ σπανάκι κομμένο και στραγγισμένο
  • 4 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το άσπρο μέρος)
  • 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χόρτα ή τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε εντελώς.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα άγρια χόρτα όλα μαζί ή στην περίπτωση των λαχανικών με τη σειρά: πράσο, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, σπανάκι. Αλατίζουμε σταδιακά καθώς βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας το σπανάκι για να βγάλει σιγά σιγά τα υγρά του. Αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πιπέρι και το κύμινο και τσιγαρίζουμε ώσπου να μην μείνουν υγρά. Βάζουμε σε ρηχό πιάτο ώστε να κρυώσουν σύντομα.
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό το οποίο  αλευρώνουμε καλά κατά τη διαδικασία ανοίγματος.  Κόβουμε με τη βοήθεια μιας κούπας (για μικρά χορτοπιτάκια) ή ενός πιάτου του γλυκού (για μεγάλες χορόπιτες) δημιουργώντας δίσκους.
Στη μια μεριά του κάθε δίσκου βάζουμε με πιρουνάκι τα χόρτα. Με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου ή με το δάχτυλο μας περνάμε με νερό το μισό του δίσκου ώστε διπλώνοντας το άλλο μισό πάνω από τα χόρτα, να κλείσει ,σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.  Με τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε ώστε να κολλήσει και να κάνει ένα σχεδιάκι που θα βοηθήσει να έχουμε, μετά το τηγάνισμα, τραγανές άκριες.
Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τις πίτες μας ώστε να καλυφτεί ο πάτος. Κουνάμε λίγο το τηγάνι ώστε να σκεπαστούν με ελαιόλαδο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Μετά από ένα λεπτό γυρνάμε τις πίτες ώστε να ψηθούν και από την άλλη και περιμένουμε ακόμα ένα λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις πίτες μας σε απορροφητικό χαρτί και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.

Συνταγή: Ελένη Μαραγκάκη     

Χρόνος Προετοιμασίας: 90'
Βαθμός Δυσκολίας: 3

















































































































































































































































































ΠΗΓΗ: http://www.cretanfoodnews.gr/









































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............