ΑΛΕΚΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΑΛΕΚΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ


Ο Αλέκος Πολυχρονάκης είναι ένας λυράρης από το Ηράκλειο της Κρήτης με πολυετή προσφορά στην μουσική του τόπου μας. Έχει να επιδείξει μια πλούσια δισκογραφική παρουσία.


Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικούς από τους προσωπικούς του δίσκους: 
  • «Η μοίρα μου 'ταζε» χαρές» (1979)
  • «Αλέκος Πολυχρονακης 2» (1980)
  • «Τα χαρωτινά» (1983)
  • «Μια βραδια στην Αποσπερίδα» (1985)
  • «Αγάπες δεν υπάρχουνε» (1988)
  • «Τα αγαπημένα μου τραγούδια» (1994)

(Mε τον συγχωριανό του σπουδαίο λαουτιέρη και συνεργάτη του, Νίκο Καδιανό)

Ο Αλέκος Πολυχρονάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Βόρους της Μεσαράς Ηρακλείου. Το ένατο παιδί της Ασημένιας και του Νικόλα, γιος του κουρέα και ψάλτη των Βόρων, πήρε τα πρώτα του ακούσματα από τον πατέρα του, και από τους παλιούς λυράρηδες και λαουτιέρηδες που έπαιζαν στους γάμους της περιοχής που ήταν ο Φραγκής, ο Γέρο - Φουστάνης, ο Λεωνίδας Κλάδος, ο Μαρκογιάννης, ο Σταυράκης Κιουμουρτζάκης αλλά και άλλοι.



Ξεκίνησε να παίζει μουσική στο Ηράκλειο της Κρήτης και εν συνεχεία στον Άγιο Νικόλαο και σε όλη την Ανατολική Κρήτη. Θαυμαστής του Σκορδαλικού πνεύματος, μαθήτευσε κοντά στον δάσκαλο της Κρητικής Μουσικής, Θανάση Σκορδαλό, ο οποίος τον ξεχώρισε και μαζί του εμφανιζόταν στο κέντρο «Αρετούσα» του Ορέστη Σαρρή. Ο Αλέκος Πολυχρονάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής.

Δημιούργησε σειρά δισκογραφικών έργων, που ξεχώριζε η ποιότητα στις διασκευές και ενορχηστρώσεις αλλά και οι αυστηρά επιλεγμένες με ιδιαίτερο μεράκι, μαντινάδες. Επιτυχία του χιλιοτραγουδισμένη ο «Ξενύχτης», το τραγούδι η «Μοίρα μού 'ταζε χαρές» και τόσα άλλα. Ο ιδιαίτερος τρόπος της ερμηνείας του τόσο στη λύρα αλλά και στο τραγούδι τον έκανε να βρεθεί στη μπουάτ «Διαγώνιο» στην Πλάκα της Αθήνας δίπλα στο Γιώργο Νταλάρα και στο Γιάννη Μαρκόπουλο.



(Με τον Μανώλη Λαρεντζάκη το 1986)

Βρέθηκε να παίζει και να τραγουδά σε όλη την Κρήτη, από την μια άκρη ως την άλλη. Για πολλά χρόνια εμφανίζονταν στο κέντρο «Κονάκι» στην οδό Πειραιώς στο Γκάζι, αλλά και στην ιδιόκτητη πλέον «Αποσπερίδα», δίπλα στην Ακρόπολη, στου Μακρυγιάννη, στην Αθήνα, με συνεργάτη του τον άλλο βάρδο της Κρήτης και Βοριανό επίσης, καλλιτέχνη του Λαούτου Νίκο Καδιανο αλλά και πολλούς άλλους όπως τον Γιώργο Γκερεδάκη, τον Αντώνη και Μιχάλη Φραγκιαδάκη, τον Ανδρέα Βαρβατάκη, τον Αρτέμη Πεντάρη, τον Νίκο Πατενταλάκη τον Νίκο Καραβυράκη τον Αντώνη και Μανώλη Σαλούστρο, τον Μανόλη Λαρετζάκη, τον Γιάννη Φραγκιαδάκη και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.

Ήταν επίσης και ιδιοκτήτης του κέντρου «Ξενύχτης» στο Καλό χωριό του Αγίου Νικολάου.




(Mε τον επι σειρά ετών φίλο και συνεργάτη του τον Νίκο Καραβιράκη)






ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............