O ΚΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ - ΑΣΚΥΦΟΥ ΚΑΙ ΝΙΟ ΧΩΡΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

O ΚΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ - ΑΣΚΥΦΟΥ ΚΑΙ ΝΙΟ ΧΩΡΙΟ

Στην δυτική πλευρά της εξόδου της Σαμαριάς, πάνω από τη σημερινή Αγία Ρουμέλη, οι Τούρκοι έκτισαν τον Κούλε της Αγίας Ρουμέλης, για να αποκλείσουν τους επαναστάτες που κρύβονταν στο φαράγγι. Ο Κούλες βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.





(ΚΟΥΛΕΣ ΑΓΙΑΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ)


Οι Κουλέδες του Ασκύφου είναι δύο μικρά φρούρια που χτίστηκαν από τους Οθωμανούς στο Οροπέδιο του Ασκύφου για να μπορούν να ελέγχουν το πέρασμα από τα Χανιά στα Σφακιά. Σήμερα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς το μεγαλύτερο τους μέρος έχει γκρεμιστεί.

(ΚΟΥΛΕΣ ΑΣΚΥΦΟΥ)

Ο Κούλες στο Νιο Χωριό βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Αποκόρωνα, περίπου 25km νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων και νοτιοανατολικά του χωριού Νιο Χωριό. Στο λόφο που βρίσκεται ο Κούλες οδηγεί δρόμος που ξεκινάει από το Νιο Χωριό. Το φρούριο δε σώζεται σε καλή κατάσταση, με μερικούς μόνο τοίχους να μνημονεύουν το ένδοξο παρελθόν του.
Το κτίριο που βλέπουμε σήμερα κτίστηκε από τους Τούρκους στο σημείο που προϋπήρχε ενετικός πύργος με σκοπό τον έλεγχο του Κάμπου των Καλυβών, των χωριών της Ρίζας και το πέρασμα του Αποκόρωνα προς τα Κεραμειά.
Ο Κούλες αυτός αποτελείτο από ένα κεντρικό, ορθογωνικής κάτοψης κτηριακό συγκρότημα με πολεμίστρες στις μακριές του πλευρές και πλαισιωνόταν από δύο ημικυκλικές υπερυψωμένες θέσεις πυροβολικού στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του με τη μορφή πύργων, που στη βάση τους (στο ύψος των άλλων) είχαν πολεμίστρες.
Άλλο ένα μικρότερο φρούριο βρισκόταν ακριβώς στην απέναντι κορυφή, ενώ ανάμεσα τους υπάρχει ακόμη η στέρνα που μάζευαν νερό για τις ανάγκες των φρουρών.

(ΚΟΥΛΕΣ ΝΙΟ ΧΩΡΙΟ)




ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............