ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΜΟΣ - ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΓΥΜΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΜΜΟΣ - ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΓΥΜΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται 68km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 800m νότια των διάσημων Ματάλων, στην περιοχή Μούδια. 


Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινάει βόρεια του οικισμού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο που χωρίζει τα Μάταλα με την Κόκκινη Άμμο. Ως τώρα υπήρχαν και πινακίδες για την παραλία. Στα αρχικά σημεία θα πρέπει να σκαρφαλώσετε κάποιους βράχους και στο τέλος να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά, αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. 




Μετά από 15-25’ λεπτά πεζοπορίας από τα Μάταλα και αφού περάσετε μια πόρτα βοσκών (κλείστε την ξανά!), θα αντικρίσετε την υπέροχη Κόκκινη παραλία από ψηλά. Η θέα από το λόφο είναι υπέροχη και είναι ότι πρέπει για ηλιοβασίλεμα. Αν επίσης δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να πάρετε βάρκα από το λιμάνι.

 

 Η απομονωμένη παραλία είναι πραγματικά υπέροχη, αλλά δυστυχώς είναι ευάλωτη στους δυτικούς ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της παραλίας, όπως φαίνεται κι από το όνομα της, είναι η υπέροχη κεραμιδοκόκκινη άμμος που προέρχεται από τα κοκκινωπά πετρώματα της περιοχής. 



Τα χρώματα της θάλασσας, λόγω της άμμου, αποκτούν ένα υπέροχο πρασινογάλαζο χρώμα, που κάνει το τοπίο μαγευτικό. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά υπάρχει ένα πρόχειρο πετρόχτιστο καφενείο-καντίνα, (το οποίο δεν λειτουργεί πάντα) από το οποίο μπορείτε να πάρετε φαγητό και ποτά. 



Επίσης, υπάρχουν και λίγες ομπρέλες, οι οποίες μπορεί να είναι πιασμένες. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε ψάθες και ομπρέλα μαζί σας, καθώς η μόνη φυσική σκιά είναι δύο αλμυρίκια δίπλα στο καφενείο.



Η Κόκκινη Άμμος αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των χίπις, κατά τις δεκαετίες του 60’ και 70’. Έκτοτε, πολλοί λάτρεις της περιοχής εξακολουθούν να έρχονται στην παραλία, η οποία ακόμη αποτελεί «άντρο» γυμνιστών (ειδικά το βόρειο τμήμα). Μάλιστα, η παραλία έχει ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες για γυμνισμό στον κόσμο. 



Το βόρειο τμήμα της προστατεύεται από ένα μακρύ βραχώδη πορώλιθο, ο οποίος είναι μια μικρογραφία των Ματάλων. Εκεί θα δείτε πολλές πελεκημένες πέτρες που αναπαριστούν υπέροχες Μινωϊκές και Αιγυπτιακές θαλασσινές μορφές. Τα γλυπτά αυτά δεν είναι αρχαία, αλλά τα έχει χαράξει ο ρομαντικός Βέλγος Gerard, παλιός λάτρης των Ματάλων. Τα γλυπτά αυτά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παραλίας.






Ανάμεσα στα Μάταλα και την «Αμμουδιά», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Κόκκινη Άμμο, υπάρχει ένας τεράστιος σχηματισμός βράχου γνωστός ως ο βράχος της Θεοσύνης, ο οποίος προσφέρει μια πανοραμική θέα του κόλπου της Μεσσαράς. Για να πάτε πρέπει να περπατήσετε κατά μήκος της ακτής ή να πάρετε βάρκα.



 Ο βράχος προεξέχει από τη θάλασσα που με τα χρόνια έχει αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι για να διαμορφώσει μια φυσική θαλάσσια σπηλιά που ονομάζεται Κουρουπί. Αυτή η σπηλιά παρέχει καταφύγιο σε άγρια περιστέρια και στην Μεσογειακή φώκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κόκκινη Άμμος και η ευρύτερη περιοχή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.



















ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............