ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


Ο Δήμος Ηρακλείου μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, επιχειρώντας να συμβάλει με κάθε μέσο στη διάχυση της πληροφορίας, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στην ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο.




Το Ηράκλειο αποτέλεσε τον πρώτο Δήμο στη χώρα, αλλά και έναν από τους πρωτοπόρους και ενεργότερους φορείς στην Ευρώπη στην ενεργοποίηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με τίτλο «Ένα στα Πέντε» όσο και το ποσοστό των παιδιών θυμάτων, διοργανώνοντας μία σειρά δράσεων για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά.



Με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότα ομαδικής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Ρέθυμνο φιλοξένησε τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Βουλής και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το Δεκέμβριο του 2011. Από το Σεπτέμβριο του 2012 σε συνεργασία με εξειδικευμένους παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς διοργανώσαμε:
1.    Hμερίδα ενημέρωσης των δασκάλων και νηπιαγωγών του Ηρακλείου.
2.      Εκπαίδευση του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
3.      Ημερίδα για το προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου.
4.      Ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς των παιδιών των παιδικών σταθμών.
5.      Συναντήσεις με συλλόγους γονέων.
Παράλληλα μεταφράσαμε και τυπώσαμε το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το χέρι» και το έντυπο οδηγιών προς τους γονείς, επιχειρώντας να δώσουμε ένα εργαλείο στους γονείς για να μπορέσουν να εξηγήσουν στα παιδιά πώς να προστατεύονται και να αποτρέπουν το κακό άγγιγμα, το κακό μυστικό.



Το παραμύθι και οι οδηγίες διανεμήθηκε σε περισσότερα από 12000 αντίτυπα σε όλα τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, του Δήμου μας, ώστε κάθε παιδί και κάθε γονιός να μπορεί να ενημερωθεί. Τέλος αναρτήσαμε όλο το πλήρες ενημερωτικό υλικό στη σελίδα www.heraklion.gr/paidi, ενώ δημιουργήσαμε τη σελίδα www.facebook.com/paidikikakopoiisi για να έχουν όλοι πρόσβαση στις σημαντικές οδηγίες προστασίας των παιδιών και για να διαδώσουμε το μήνυμα.    Σύμφωνα με  έρευνες του Συμβούλιου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, στατιστικός αριθμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών περιλαμβάνει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίον ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία προκαλεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο στο παιδί και επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, που επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής του.


Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις συνεχιζόμενες δράσεις μας και να συμβάλετε στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αποτροπή του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως κοινωνία το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Με εκτίμηση
Δέσποινα Συγγελάκη

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............