ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ (ΚΙΡΛΙΜΠΑΣ) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΛΙΔΑΚΗΣ (ΚΙΡΛΙΜΠΑΣ)

Ο Γιάννης Σολιδάκης (Κιρλίμπας) γεννήθηκε στη Μαρωνιά Σητείας το έτος 1896. Από νεαρή ηλικία πήρε στα χέρια του τη λύρα και έφερε πάνω της ατόφια τη μουσική παράδοση της περιοχής του και ιδιαίτερα τις κοντυλιές του Φοραδάρη. Η λύρα στα χέρια του Κιρλίμπα, φορτωμένη με τόσο πλούσιο υλικό, το έβγαζε προς το λαό με ένα ιδιαίτερο τεχνικό τρόπο και μελωδικό άκουσμα.


1896 - 1979

Στη λύρα, ήταν ο «Κιρλίμπας» στην περιοχή του πασίγνωστος, φημισμένος λυράρης και περιζήτητος και στην ευρύτερη περιοχή. Πολλοί νεότεροί του οργανοπαίχτες τον πλησίαζαν για να «κλέψουν» κάτι από την τεχνική του και τις κοντυλιές του.
Σε κάποια μεγαλύτερη ηλικία, πήρε στα χέρια του και το βιολί στο οποίο μετέφερε το ρεπερτόριό του στη λύρα, αλλά και τις κοντυλιές του Στρατή Καλογερίδη που ήταν μεγαλύτερός του. Και το βιολί στα χέρια του, δεν του χάλασε χατήρι.Με γλύκα και ιδιαίτερη εκφραστικότητα ερμήνευσε και έβγαλε προς τα έξω τα συναισθήματα του βιολάτορα. Διατήρησε και με το νέον όργανο τη φήμη του που πέρασε έξω από τα όρια της επαρχίας αλλά και του Νομού.
Πολλές φορές πήρε προσκλήσεις από φορείς συλλογής και μελέτης της παραδοσιακής μουσικής στις οποίες ανταποκρίθηκε και έδωσε συνεντεύξεις με το βιολί και τη λύρα του. Ο Γιάννης Σολιδάκης έφυγε από κοντά μας, με το βιολί και τη λύρα του, το έτος 1979, αλλά ο απόηχος της μουσικής του έμεινε στον τόπο του και εμπνέει τους νέους βιολάτορες και λυράρηδες.



ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............