ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΙΝΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΧ. ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΟΓΕΩ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΙΝΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΧ. ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΟΓΕΩ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ


Η παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Μιχ. Μανωλιούδη γεωλόγου 
«ΟΙΝΟΥ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» Στα Πολιτιστικά τοπία και το μαλβαζία της Κρήτης θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιουνίου στην αίθουσα «Ανδρόγεω» (2° όροφος) του Δήμου Ηρακλείου στις 7.00 το απόγευμα.




Την έκθεση διοργανώνουν:

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, οι Πολιτιστικοί σύλλογοι: Καλύβου, Ζωνιανών, Αγίου Θωμά, Αγίας Βαρβάρας, Πρινιά, Πανασού, Σωκαρά και ο σύλλογος βαρελοφρόνων Γέργερης.




Παρουσιάζουν: 
· Ρούσσος Κυπριωτάκης, δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, 
Γιώργης Ν. Πετράκης αρχιτέκτονας, Παπά (Αγίου Θωμά) 
Παναγιώτης Δούλης 

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης.

Στο βιβλίο περιγράφεται η διαχρονική εξέλιξη της οινοπαραγωγής στην Κρήτη και παρατίθενται πολλά στοιχεία για τον περίφημο “μαλβαζία οίνο” της Κρήτης. Αναφέρονται οι σχετικές με τον οίνο καταγραφές των περιηγητών που επισκέφθηκαν το νησί, παρουσιάζεται το μουσείο του Κωνσταντίνου Κορνιαχτού (Κρητικού οινέμπορα του μεσαίωνα) και η ιστορία των Ελλήνων εμπόρων στο Αβοφ της Ουκρανίας.


Παρουσιάζεται επίσης η έρευνα για γηγενή κλήματα μαλβαζίας στην Κρήτη.

Τα πολιτιστικά τοπία οίνου στην κεντρική Κρήτη περιγράφονται μέσα από «διαδρομές» στο Μαλεβίζι (τον Κρουσώνα, την Πυργού, τις Ασίτες, τον Πρινιά, την Αγία Βαρβάρα, τα Πειρουνιανά, τον Άγιο Θωμά, την Παληανή), στη Μεσαρά (τον Πανασό, την Γέργερη, την Πλουτή, τον Σωκαρά), στο Αλάγνι, το Στείρονα, στις Αρχάνες, στο Καταλαγάρι, τους Κουνάβους, στο Καινούριο χωριό, στον Ψηλορείτη (την Κάλυβο, τα Ζωνιανά και άλλες περιοχές του Μυλοποτάμου), στο Βρύσινα κλπ.

Κάποιες από τις διαδρομές αυτές, στα χνάρια αρχαίων δρόμων, είναι ήδη επισκέψιμες αφού έχουν καθαρισθεί και σημανθεί (Πρινιάς, Πηρουνιανά, Αγιος Θωμάς).

Η λατρεία του Διόνυσου (βρέθηκαν πινακίδες της Γραμμικής Β από την Πύλο και σε άλλη από τα Χανιά) γεννήθηκε στον ελληνικό χώρο.

Υπάρχουν πολλά ευρήματα στα πολιτιστικά τοπία οίνου στην ενδοχώρα της Κρήτης που παραπέμπουν σε Διονυσιακά δρώμενα.

Το βιβλίο αποτελεί το καταστάλαγμα 20ετούς και πλέον έρευνας στο μυθικό, πολύμορφο και πολύπαθο κρητικό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............