ΚΕΝΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΜΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΒΕΛΟΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΚΕΝΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΜΕΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΒΕΛΟΝΑΚΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

Σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή το πλέξιμο ήταν η κατ’εξοχήν γυναικεία δραστηριότητα για τον ελεύθερο χρόνο. Αργότερα, δεν ήταν δυνατόν μια μοντέρνα γυναίκα, που η ζωή την περίμενε – έξω από το σπίτι – μια γυναίκα που είχε καθήκον να παλέψει και να κατακτήσει μια θέση στην κοινωνία να περνά τις ώρες της πλέκοντας.
Όμως, η ζωή μας μόδα είναι και γυρίζει και πάνω στο γύρισμα, ο κόσμος άρχισε να ανακαλύπτει ξανά την γοητεία, την πολυτέλεια και την μοναδικότητα του χειροποίητου. Και οι γυναίκες ξανάρχησαν να πλέκουν. Όχι μόνο οι γιαγιάδες και οι μέλλουσες μαμάδες, αλλά και τα νέα κορίτσια, τα επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων και οι υπερδραστήριες νοικοκυρές.



Λένε μάλιστα, ότι σε αυτή την παλιομοδίτικη χειροτεχνία έχουν ανακαλύψει την χαρά της δημιουργίας, την αισθησιακή απόλαυση από το ρυθμό κλικ-κλακ που κάνουν οι βελόνες, την αναζωογονητική δύναμη μιας ξεκούραστης για το μυαλό απασχόλησης, την χαλάρωση από το στρες και την ικανοποίηση ότι συνεχίζουν μια παράδοσης που άρχισε πριν από πολύ -πολύ καιρό, ένα χόμπι που μοιάζει περισσότερο με …ψυχιατρική θεραπεία.
Οι περισσότερες οπαδοί του πλεξίματος έχουν τέτοια μανία που δεν διστάζουν να παίρνουν το πλεκτό τους στην δουλειά και να μετρούν πόντους στα διαλείμματα. Οι πιστές του είδους μπορούν να πλέκουν  χωρίς να βλέπουν, να ακούν  και να πλέκουν συγχρόνως .
Τελικά αυτή η συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην πλέκτρια και το πλέξιμο είναι πολύ ισχυρή. Το πλέξιμο βοηθάει τις γυναίκες να ξεπερνούν τις δυσάρεστες καταστάσεις, όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένες και τελικά πλέκουν γιατί τους το συστήνει ο γιατρός




Είναι αλήθεια ότι μπορείς να βρεις την υγειά σου μ’ ένα κουβάρι και δύο βελόνες. Στους πόντους, αναφέρει ένα αμερικάνικο περιοδικό «κάθε γυναίκα που τα νεύρα της σπάνε κάτω από τα μεγάλα βάρη που επωμίζεται, πρέπει να δοκιμάσει την ηρεμιστική επίδραση της πλεκτικής. Θα της προσφέρει μια πιο ψύχραιμη και λογική στάση απέναντι στην ζωή, θα την οδηγήσει κοντά στα ήσυχα νερά της απλότητας. Θα τις χαλαρώσει χωρίς να χαραμίσουν τον χρόνο τους.»




Και αν αυτό το κάτι, το έργο των δικών της χεριών, στο τέλος χαρίζεται σε κάποιον αγαπημένο, η γυναίκα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έδωσε το πιο υπέροχο δώρο. Το πλέξιμο για τον άνδρα της ζωής μας είναι μια πολύ παλιά ρομαντική συνήθεια. Στην Αμερική, στα τέλη του περασμένου αιώνα, μια ερωτευμένη γυναίκα προμήθευε τον καλό της με ένα ειδικό πλεκτό παντελόνι για τις συναντήσεις της ποδηλατικής λέσχης. Μισό αιώνα αργότερα, ερωτοχτυπημένες δεσποινίδες, έπλεκαν κάλτσες για τους νεαρούς που τις είχαν γοητεύσει, ακολουθώντας τις συμβουλές των περιοδικών πλεκτικής. Πλέξτε για να εντυπωσιάσετε τον άντρα της ζωής σας! Θα είναι ο πιο καλοντυμένος και θα σας θεωρεί ως την πιο έξυπνη κοπέλα που γνώρισε ποτέ!
Σήμερα δεν είναι μόνο οι κοπέλες έξυπνες, γιατί και οι άντρες πλέκουν. Άλλωστε οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κρίση δε, μας έχει κάνει πιο σοφές και πιο οικονόμες. Και το πλέξιμο είναι οικονομία, άσε που είναι και ένα καλό επάγγελμα, για όσες το δουν και έτσι, χωρίς πολλά έξοδα και μέσα στο σπίτι τους.


http://www.rizaonline.gr/

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............