ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ - ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

Δεν το χωρά ένας λογικός νους αυτό που συνέβη με τις δύο μαρμάρινες προτομές του ήρωα δημοσιογράφου, Κωστή Παπαδάκη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Εμμανουήλ Τσουδερού που αφέθηκαν να καταστραφούν, πεταμένες στον δημοτικό κήπο του Ρεθύμνου, αφού είχαν αποξηλωθεί από τη θέση τους στην πλατεία της Σοχώρας για τις ανάγκες του έργου ανάπλασης.

Το θέμα αναδείχθηκε από τοπική συνάδελφο τις προηγούμενες ημέρες και έκτοτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου δεν κατάφεραν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για το πώς και με ποια λογική οι δύο μαρμάρινες προτομές, έργα γνωστών καλλιτεχνών, εναποτέθηκαν σε κοινή θεά στον δημοτικό κήπο, αντί να μεταφερθούν και να αποθηκευθούν σε κατάλληλο σημείο, σε κάποια από τις δημοτικές αποθήκες, όπως υποστηρίζεται ότι συνέβη με τις τρεις χάλκινες προτομές που βρίσκονταν στην πλατεία της Νομαρχίας.
Η προτομή του ήρωα δημοσιογράφου, Κωστή Παπαδάκη, του πρώτου νεκρού από την Κρήτη στο Αλβανικό Μέτωπο, είναι έργο του γλύπτη Ν. Γ. Παρασκευά, ενώ η προτομή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την περίοδο της Μάχης της Κρήτης, Εμμανουήλ Τσουδερού, είναι έργο του γνωστού γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά και είναι το μοναδικό έργο του που υπάρχει στο Ρέθυμνο!
Τα αγάλματα εντοπίστηκαν παρατημένα στη νότια πλευρά του δημοτικού κήπου. Η προτομή του Κ. Παπαδάκη ήταν «αποκεφαλισμένη», ενώ το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά έχει σημαντικές φθορές στο πρόσωπο, τα αυτιά, τη μύτη.
Στην αρχή της εβδομάδας, και μετά την αποκάλυψη της καταστροφής, οι προτομές απομακρύνθηκαν από τον δημοτικό κήπο.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ
Η τεχνική υπηρεσία, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι δύο προτομές, έστειλε χθες μία ανακοίνωση, στην οποία περιγράφει την άποψή της σχετικά με το πώς έγινε η μεταφορά τους. Αδυνατεί, πάντως, να δικαιολογήσει γιατί δεν αποθηκεύτηκαν εξ αρχής σε κατάλληλο χώρο οι προτομές, υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια να προστατευθεί η προτομή Τσουδερού «τοποθετώντας την με το πρόσωπο στο χώμα» (!), επιρρίπτει ευθύνες σε άγνωστους «ενήλικες» πολίτες που εκτιμά ότι έκαναν τον βανδαλισμό και αρκείται να αναγνωρίσει την ευθύνη της λέγοντας ότι εκφράζει τη λύπη της και ότι στο μέλλον θα αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η προτομή Παπαδάκη μπορεί να αποκατασταθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία, είναι άγνωστο όμως αν μπορεί να συμβεί το ίδιο και με το έργο του Γ. Χαλεπά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εστάλη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρει:
«Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης επιθυμεί να ενημερώσει τους συμπολίτες για τις φθορές που υπέστησαν προτομές επιφανών προσωπικοτήτων κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης:
«Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με αφορμή την αποξήλωση, μεταφορά και αποθήκευση δύο μαρμάρινων προτομών στον Δημ. Κήπο και προς ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε τα παρακάτω.
Στα πλαίσια της εκτέλεσης του έργου της ανάπλασης της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου της «Σοχώρας», το οικοδομικό συνεργείο του Δήμου και το συνεργείο πρασίνου από κοινού αποξήλωσαν, μετέφεραν και αποθήκευσαν πέντε προτομές (δύο μαρμάρινες και τρεις χάλκινες) προκειμένου άμεσα ν' απελευθερωθεί ο χώρος του εργοταξίου και στη συνέχεια μετά τη λήψη σχετικής απόφασης του Δημ. Συμβουλίου να επανατοποθετηθούν στον ίδιο ή σε άλλο κοινόχρηστο κατάλληλο χώρο.
Στη φάση της αποξήλωσης από ατύχημα η μία μαρμάρινη προτομή, έπεσε στο δάπεδο και έσπασε σε τρία μεγάλα κομμάτια τα οποία όμως σύμφωνα με την γνώμη ειδικού μπορούν να κολληθούν με κατάλληλα υλικά ώστε να μη διακρίνεται η συναρμογή τους.
Οι τρεις χάλκινες προτομές καθώς και η εν λόγω προτομή, αποθηκεύτηκαν σε αποθήκη του Δήμου.
Η δεύτερη μαρμάρινη προτομή, του Εμμ. Τσουδερού, τοποθετήθηκε στον δημοτικό κήπο μαζί μεταξύ δύο μαρμάρινων βάσεων, με πρόσωπο προς το έδαφος το οποίο ήταν καλυμμένο με πευκοβελόνες και καλύφθηκε με ένα άλλο κομμάτι μαρμάρου που στηριζόταν στις προαναφερόμενες βάσεις.
Όπως διαπιστώθηκε από τον προϊστάμενο του συνεργείου, η προτομή βρέθηκε όρθια με αρκετές φθορές στο πρόσωπο.
Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι ενήλικα άτομα αφαίρεσαν την προαναφερόμενη πλάκα, σήκωσαν την προτομή η οποία έχει ικανό βάρος και προξένησαν για αγνώστους λόγους φθορές στο πρόσωπό της.
Για την αποκατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα με επιστημονικό τρόπο και με κατάλληλα υλικά η Υπηρεσία μας είναι σε επικοινωνία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία διαθέτει εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.
Ως Υπηρεσία εκφράζουμε τη λύπη μας για τα παραπάνω αλλά πιστεύουμε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία θ' αποκαταστήσει τις προαναφερόμενες φθορές και ότι η δυσάρεστη αυτή εμπειρία θα βοηθήσει ν' αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά».





ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
(φωτογραφίες Μανώλης Δενδάκης)
ΠΗΓΗ: http://irakliolive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............