Ο ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Γεννήθηκε το 1919 στην Επισκοπή Πεδιάδος όπου και έζησε μέχρι το 1998.
Σπουδαίος βιολιστής.  Μουσικός πρότυπο. Ο Αβυσινός μιλάει γι΄αυτόν μ΄ένα ανυπόκριτο θαυμασμό και  σεβασμό. Ο Ηρακλής, όπως ακουγόταν, ήταν ο οργανοπαίκτης σύμβολο για τη περιοχή του νομού Ηρακλείου μέχρι και Βιάννο - Λασήθι.  Κορυφαίος, χαρισματικός. Ήταν εκείνος  που μπορούσε με μεγαλειώδη τρόπο να αποδώσει στο βιολί το μουσικό του πλούτο  που «άκουγε» με το λεγόμενο «εσωτερικό του αυτί». Αν βιολί σημαίνει δοξάρι, επειδή με αυτό κυρίως αποδίδεται η εκφραστικότητα του ήχου, ο Ηρακλής ήταν από τους άξιους χειριστές του δοξαριού, κάτι που χαρακτηρίζει τους μεγάλους  βιολιστές. 

Αυτά τα χρόνια που Ηρακλής μεσουρανούσε το αισθητήριο του απλού κόσμου λειτουργούσε ανεπηρέαστο ώστε η μεγάλη φήμη και το καλό όνομα κάποιου καλλιτέχνη ήταν αποτέλεσμα της ποιοτικής αίσθησης που γεννούσε η ποιοτική τέχνη. Η τέχνη που όχι μόνο διασκεδάζει αλλά και ψυχαγωγεί. Τότε που το εντυπωσιακό ταυτίζεται  με το σπουδαίο, με το αληθινό.
Κάθε καλλιτέχνης στον τόπο του, δηλαδή εκεί που κυρίως αναπτύσει τη δράση του χαίρει εκτίμησης και στον ένα ή τον άλλο βαθμό, καταξιώνεται στη συνείδηση των συντοπιτών του. Τον επαινούν και τον προάγουν στον έξω κόσμο. Επίσης ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να θεωρεί εαυτόν «μεγάλο». Κυρίως όμως ο πραγματικά μεγάλος  αναδεικνύεται από τους πολλούς συναδέλφους του. Και αυτό αφορά τον Ηρακλή. Κορυφαίοι της Κρητικής μουσικής πήγαιναν στην Επισκοπή για να τον γνωρίσουν: Μουντάκης, Σκορδαλός, κ.α. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πασσαδόρος του ήταν ο Γιάννης Μαρκογιάννης.
Ο Ηρακλής ήταν περιζήτητος  για τους καλούς χορευτές. Μαρτυρία  του Αντώνη  Στεφανάκη από το Ζαρό  αυθεντικού  χορευτή μέλος του συγκροτήματος  της Δώρας Στράτου και πρωτοχορευτής του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, και με συμετοχή ως χορευτής στην ιστορική θεατρική επιτυχία του Μάνου Κατράκη  «Ο Πατούχας» το 1965, δηλώνει  ότι  το παίξιμο του Ηρακλή τον ενθουσίαζε  και φυσικά συνιστούσε  γι΄ αυτόν πρόκληση να χορέψει και  Χανιώτη  και όλους  τους άλλους κρητικούς  χορούς. Υπάρχει φωτογραφία  από  ονομαστό πανηγύρι της Αγ. Μαρίνας  στη Βόννη,  στην οποία φαίνεται  να χορεύει ο Αντώνης …υπό τους ήχους του βιολιού του Ηρακλή.
 Έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου του 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............