... ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗ - ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

... ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗ - ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Για πολλές δεκαετίες το Ηράκλειο αναπτυσσόταν έχοντας στραμμένα τα νώτα του προς την θάλασσα και ειδικότερα στην ζώνη που καλύπτει το δυτικό παραλιακό μέτωπό του. Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η άναρχη ανάπτυξη της πόλης οδήγησε στην εγκατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή όχι μόνο εκτεταμένων συστάδων αυθαίρετης κατοικίας αλλά και κάθε είδους οχλουσών χρήσεων. Η υποβάθμιση που χαρακτήριζε το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης μεταξύ της εξόδου προς Χανιά και της θάλασσας τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της πόλης, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα όχι μόνο τη συσσώρευση τεράστιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και την πλήρη αποκοπή του αστικού ιστού από τη θάλασσα.




Το δυτικό παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου είχε τον χαρακτήρα υποβαθμισμένης ζώνης για πολλές δεκαετίες. Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η άναρχη ανάπτυξη της πόλης οδήγησε στην εγκατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή όχι μόνο οχλουσών χρήσεων αλλά και εκτεταμένων συστάδων αυθαίρετης κατοικίας. Η υποβάθμιση που χαρακτήριζε το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης μεταξύ της εξόδου προς Χανιά και της θάλασσας τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών της πόλης, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα την αποκοπή του αστικού ιστού από το θαλάσσιο μέτωπο.




Πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η ανάπλαση του μέχρι πρότινος υποβαθμισμένου παραλιακού μετώπου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αξιοποιώντας διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου, συνολικού ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, οι δημοτικές Αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει σε ποσοστό 70% τις εργασίες αναμόρφωσης σε μια έκταση 61 στρεμμάτων, η οποία εκτείνεται από το Παγκρήτιο Στάδιο και φτάνει έως τη συνοικία του Καράβολα. 


 Η ολοκλήρωση της ανάπλασης στο ανατολικό παραθαλάσσιο μέτωπο, σε μια έκταση περίπου 30 στρμ., έχει αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων του Ηρακλείου. Οι συνοικίες στα ανατολικά του κεντρικού λιμανιού παλαιότερα έβριθαν από παραπήγματα, παλαιές και εγκαταλελειμμένες κατοικίες και κτίσματα. Στην ίδια περιοχή πλέον υπάρχουν παιδικές χαρές, σιντριβάνια και ποδηλατόδρομοι, καθώς και εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι! 

Στα 61 στρεμ. που θα καλύψουν οι αναπλάσεις, περίπου το ένα τρίτο της έκτασης -19 στρμ.- θα αποκτήσει νέο χρώμα, καθώς θα καλυφθεί από πράσινο. Για τις φυτεύσεις έχουν ήδη δαπανηθεί 387.000 ευρώ, ενώ η υλοποίηση του σχεδιασμού περιλαμβάνει την τοποθέτηση 515 υψηλών δένδρων, ανθεκτικών στη θάλασσα, όπως τα αλμυρίκια και τα λαγκουνάρια. Παράλληλα, θα φυτεύουν άλλοι 10.500 θάμνοι και 15.700 ποώδη φυτά, που περιλαμβάνονται στα μεσογειακά οικοσυστήματα και συναντώνται στην κρητική φύση.















Στην διαδρομή μας  δίπλα στην θάλασσα  διακρίνεις γονείς με τα παιδιά τους να κάνουν ποδήλατο, μαμάδες με καρότσια να απολαμβάνουν την βόλτα τους,αλλά  εντοπίζεις και τα κακώς κείμενα.
Αδέσποτα σκυλιά που κυνηγούν παιδάκια, Αλλοδαπούς που σε κοιτάνε περίεργα, Τουαλέτες ανύπαρκτες, αδίκως ψάχναμε βρύση για νερό, και ίσως να θεωρηθεί πολυτέλεια η ύπαρξη μίας καντίνας.
Το Ελληνικό στοιχείο που διακατέχει το DNA μας όμως είναι παρών.
Γκράφιτι, σπασμένα πλακάκια, σπασμένες λάμπες, συνθήματα σε μάρμαρα.













ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............