ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ

Την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 19.00, θα γίνει συνέλευση των κατοίκων στο Ξενία.
Στην ανακοίνωση της κίνησης αναφέρεται:

"...ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΚ ΕΛΑΣΣΩ (όχι μικρότερη) ΠΑΡΑΔΩΣΩ…
 ΚΑΡΤΕΡΟΣ: Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 300ΣΤΡ. ΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ ΧΑΝΕΤΑΙ….
Η περίπτωση του ξεπουλήματος της έκτασης του ΕΟΤ στον Καρτερό, από το ΤΑΙΠΕΔ,  ήρθε σαν ενοχλητικό κουδούνισμα  να διακόψει, τον ούτως ή άλλως διαταραγμένο και εφιαλτικό ύπνο του κοιμισμένου Ηρακλειώτη …..!
Δεν αντιδρούσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες με την εγκατάλειψη της περιοχής. Δεν αντιδράσαμε στην πώληση του Ελληνικού, όπου δόθηκε και μεγάλη δημοσιότητα …..
Η αδράνεια και η υστέρηση, δείχνουν το πόσο βυθισμένοι είμαστε στο θανάσιμο λήθαργο της αδιαφορίας  για τα κοινά και το πόσο καλά κάνουν τη δουλειά τους, το διπρόσωπο πολιτικό προσωπικό αλλά και τα (τούρκικα) σήριαλ…
Οι βαρύγδουπες προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες για  < αξιοποίηση>,
< ιδιωτικοποιήσεις>, <ξένους επενδυτές> και <θέσεις εργασίας>, ερμηνεύονται από πολλούς, σαν καραμπινάτο  ……  ξεπούλημα!
Κάποιοι άλλοι αγανακτούν  (και με το δίκιο τους) για τη μακροχρόνια εγκατάλειψη   και βλέπουν στους (ξένους) επενδυτές μοναδική ευκαιρία για αξιοποίηση.
Που λοιπόν βρίσκεται η αλήθεια;
Πρόκειται για ξεπούλημα  ή για αξιοποίηση;
Για να δοθεί η σωστή απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πότε έχουμε αξιοποίηση και πότε ξεπούλημα.
Αξιοποίηση ενός οικοπέδου εννοούμε  την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών και εγκαταστάσεων, που επιτρέπονται σε αυτό και την εκμετάλλευσή τους. Η αξιοποίηση γίνεται ή από τον ιδιοκτήτη με ίδια κεφάλαια, οπότε και καρπούται όλα τα κέρδη ή σε περίπτωση αδυναμίας, η συνεργασία με επενδυτή οπότε έχουμε συνεκμετάλλευση.
Ξεπούλημα ενός οικοπέδου (εν προκειμένω των 300στρ. του Καρτερού ή της Αμερικάνικης βάσης κλπ.) έχουμε όταν αφήσουμε (από αδυναμία ή ……. σκόπιμα) το ακίνητο να ρημάξει (με εγκατάλειψη, σκουπίδια, μπάζα, αδέσποτα, καταπατήσεις, διακίνηση πχ. Ξενία κλπ.).  Δηλαδή να υποβαθμιστεί πρώτα αρκετά και στη συνέχεια το οδηγούμε για πώληση, με αξία πολύ χαμηλότερη της πραγματικής…..
Είναι φανερό συνεπώς ότι πρόκειται για ξεπούλημα, με μοναδικό ωφελημένο τον αγοραστή και μεγάλο χαμένο την πόλη του Ηρακλείου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Α) Η πώληση κατά τη γνώμη μας, είναι κατάφορα επιζήμια, ειδικά για το Ηράκλειο, του οποίου αποτελεί μοναδική προς ανατολάς διέξοδο.
Β). Το ακίνητο  πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και μάλιστα άμεσα.
Ενδεχομένως, κάποιοι συμπολίτες μας να έχουν διαφορετική άποψη.
Γιαυτό, σεβόμενοι τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων προτείνουμε:
Α). Τη διενέργεια Ημερίδας –Συνεδρίου, υπό την αιγίδα των Δήμων Ηρακλείου και Χερσονήσου. Θα προσκληθεί το ΤΑΙΠΕΔ (για εξηγήσεις ….!) και θα κατατεθούν προτάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο. Στόχος η πλατιά ενημέρωση  όλων.
Β). Αν χρειαστεί και λόγω της σοβαρότητας του θέματος  θα γίνει τοπικό Δημοψήφισμα (Δήμοι Ηρακλείου και Χερσονήσου) με το ερώτημα αξιοποίηση ή πώληση.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α). Αξιοποίηση από τους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου.
Οι νέες Δημοτικές αρχές μας εμπνέουν αισιοδοξία.
Β). Σε περίπτωση αδυναμίας των Δήμων, σύσταση Αναπτυξιακής εταιρείας λαϊκής βάσης.
Γ).  Σε περίπτωση νέας αδυναμίας τότε μπορεί να γίνει μακροχρόνια (πχ 20 ή 30 έτη ) παραχώρηση της χρήσης σε επενδυτές, έναντι ανταλλάγματος (μίσθωμα ή συμμετοχή).
Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν δεν θα ικανοποιούν μόνο τις βλέψεις του επενδυτή αλλά και τις ανάγκες όλων των κατοίκων (Ηρακλείου και γύρω περιοχών) που χρησιμοποιούν την έκταση, με ιδιαίτερη μέριμνα για προστασία και ανάδειξη του υδροβιότοπο του ποταμού Καρτερού.
Η επιλογή –Γ-- σε περίπτωση μη ευόδωσης των δύο προηγούμενων, δείχνει  συμφέρουσα αφού:
1). Θα κρατηθεί η κυριότητα του ακινήτου με ταυτόχρονη αξιοποίησή  του.
2). Θα εξυπηρετηθεί η τοπική κοινωνία, με τον καλλίτερο τρόπο.
3). Θα υπάρξουν εισοδήματα, υπό μορφή ενοικίου ή συμμετοχής στα κέρδη.
4). Θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί ο βιότοπος και ότι άλλο, άξιο λόγου υπάρχει.
5). Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
5). Θα ικανοποιηθεί απόλυτα και ο επιχειρηματίας, που θα αναλάβει την αξιοποίηση ενός μοναδικού σε θέση και έκταση ακινήτου.
6). Μετά δε την παρέλευση του συμφωνηθέντος χρόνου θα παραδώσουμε στα παιδιά μας το ακίνητο ελεύθερο και με τις μόνιμες εγκαταστάσεις που θα υπάρχουν σε αυτό.
Δηλαδή  θα παραδώσουμε το ακίνητο καλλίτερο από ότι το παραλάβαμε, όπως ορίζει μια νοικοκυρεμένη και συνετή διαχείριση.
 Η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των κατοίκων θα πρέπει να γίνει από τους ΟΤΑ Ηρακλείου και Χερσονήσου  με βασική συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρτερού, που γνωρίζει καλλίτερα από κάθε άλλο τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής".





ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............