50%. ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

50%. ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ


Με τον τουρισμό μας να αποτελεί το βασικό στοιχείο που θα μπορούσε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική στιγμή να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, η ελληνική Πολιτεία πρέπει να κινηθεί άμεσα και μάλιστα με σχέδιο έτσι ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται φέτος σε πολλές μεγάλες αγορές. 

Μια αγορά όμως που σε καιρούς οικονομικής κρίσης παρουσιάζει ραγδαία άνοδο είναι αυτή του Ισραήλ. Οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης αυτό το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, χωρίς όμως η ίδια αντιμετώπιση να ισχύει και για από επίσημη Πολιτεία. Οι αφίξεις των τουριστών από το Ισραήλ φέτος, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, μπορεί να αυξηθούν ακόμα και σε ποσοστό 50%. Άλλωστε, οι αριθμοί της τελευταίες πενταετίας είναι αδιάψευστοι μάρτυρες μιας πραγματικότητας που δίνει πολλά εύσημα στην τουριστική μας βιομηχανία.


Κρήτη και Ρόδος, όπως όλα δείχνουν, και φέτος λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος και μάλιστα με πορεία που, αν συνεχιστεί έτσι, θα μπορούσε να καλύψει και τη «χασούρα» από άλλες ισοδύναμες αγορές όπως είναι για παράδειγμα οι χώρες της Βαλτικής.

Φέτος λοιπόν αναμένεται ο αριθμός των αφίξεων από το Ισραήλ να ξεπεράσει ακόμη και τις 100 χιλιάδες, όταν πριν από 7 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 12 χιλιάδες. Από πότε όμως οι Ισραηλίτες άρχισαν να ανακαλύπτουν την Κρήτη; Το 2002 στο Ηράκλειο έφτασε η πρώτη πτήση τσάρτερ από το Τελ Αβίβ. Η χρονιά τότε έκλεισε με 7.000 περίπου αφίξεις από το Ισραήλ. Το 2003 και το 2004 δεν καταγράφηκαν σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ πολύ κακή χρονιά για τις αφίξεις από το Ισραήλ χαρακτηρίστηκε το 2005 και το 2006. Η εικόνα όμως άρχισε να αλλάζει σταδιακά από το 2007, όταν στην Κρήτη έφτασαν περίπου 20 χιλιάδες τουρίστες από το Ισραήλ, με τον αριθμό αυτό να διπλασιάζεται το 2008. Σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκε η κίνηση από το Ισραήλ και το 2009. Το 2010 περίπου 45 χιλιάδες τουρίστες «ψήφισαν» Κρήτη, ενώ 52 χιλιάδες έφτασαν το 2010. Το 2011 επιφύλαξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για την Κρήτη, καθώς οι τουρίστες από το Ισραήλ έφτασαν τις 77 χιλιάδες και στους 4 νομούς της Κρήτης, με τους νομούς όμως Ηρακλείου και Λασιθίου να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος.




Το 2012 χαρακτηρίζεται μια πολύ καλή χρονιά για την Κρήτη όσον αφορά τους τουρίστες από το Ισραήλ. Μάλιστα, με βάση τις παρακρατήσεις, περίπου 100 χιλιάδες Ισραηλινοί θα βρεθούν στο νησί μας για διακοπές και μάλιστα με το… καλημέρα της τουριστικής σεζόν! Ήδη πολλά ξενοδοχεία θα ανοίξουν από τα μέσα Μαρτίου και ίσως ξανακλείσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου που θα αρχίσει και η συνεχής ροή αφίξεων. Τα πρώτα γκρουπ αφορούν σε τετραήμερα και πενθήμερα πακέτα, ενώ στην καρδιά της τουριστικής σεζόν οι διακοπές μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 10 ημέρες. Χαρακτηριστικό των τουριστών από το Ισραήλ είναι ότι πάντοτε επιλέγουν ολιγοήμερα πακέτα διακοπών. Οι Ισραηλίτες, όπως είναι φυσικό, θα κάνουν ποδαρικό και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες Ιsrair και ELAL ήδη δρομολογούν μεγαλύτερα αεροπλάνα για την κάλυψη των θέσεων στις πτήσεις, με κάποιες από αυτές να γίνονται και με τα γιγάντια boeing 747 (τζάμπο). Κατά τη διάρκεια της σεζόν, πάνω από 12 θα είναι οι πτήσεις εβδομαδιαίως από το το Τελ Αβίβ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 4 για το αεροδρόμιο των Χανίων.



Αυτό που πρέπει άμεσα να κινητοποιήσει την ελληνική Πολιτεία είναι το θέμα της τουριστικής προβολής προς τη συγκεκριμένη χώρα, καθώς σε μερικά χρόνια θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι ο βασικός κυρίαρχος στη συγκεκριμένη αγορά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι Ισραηλίτες που επιλέγουν και τον τουρισμό κρουαζιέρας με παράλληλη διαμονή πριν ή μετά την κρουαζιέρα στην περιοχή της αφετηρίας του πλοίου. Να λοιπόν που η Κρήτη διαθέτει και αυτή την εναλλακτική πρόταση, με τη διαφορά ότι η επίσημη Πολιτεία μάλλον συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δίκαιου…



Ένας μέσος τουρίστας από το Ισραήλ δεν ξοδεύει και πολλά χρήματα στην Κρήτη, καθώς πάντοτε επιλέγει οργανωμένα πακέτα σε all inclusive ξενοδοχεία, κυρίως στα βόρεια παραλία του νησιού. Τα πακέτα αυτά κοστίζουν από 500 έως 700 ευρώ και περιλαμβάνουν τη διατροφή, τη διαμονή και ίσως 1 με 2 εκδρομές. Οι Ισραηλίτες λατρεύουν το μαζικό τουρισμό και τη νυχτερινή ζωή. Άλλωστε, ενώ εντός ξενοδοχείου δεν ξοδεύουν σχεδόν τίποτα, τουρίστες νεαρής ηλικίας μπορεί να ξοδέψουν αρκετά χρήματα σε νυχτερινές εξορμήσεις. Το παράκτιο μέτωπο των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου είναι οι περιοχές που δέχονται και τον κύριο όγκο των τουριστών από τη μεσογειακή χώρα. Πολλοί που ασχολούνται με τον τουρισμό θεωρούν ότι η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας ευνόησαν και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Μάλιστα, μέχρι και πέρυσι η Κύπρος χαρακτηριζόταν ως ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ισραηλίτες, που με μια πτήση διάρκειας 55 λεπτών έφταναν στις ακτές του νησιού της Αφροδίτης.

neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............