ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί  καί ένας  από τους  ελκυστικότερους  τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η  γεωγραφική της θέση  ανάμεσα σε τρεις ηπείρους την κατέστησε το «μήλο της έριδος"  ανάμεσα στους ισχυρούς  της κάθε  εποχής. Ως αποτέλεσμα της  συνεχούς επαφής , με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς στην διάρκεια των αιώνων, οι κάτοικοι του νησιού έχουν αναπτύξει  μια ιδιαίτερη κουλτούρα, διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα.Οι κάτοικοι της Κρήτης  φημίζονται για τη φιλοξενία τους (σύμφωνα με ελληνική μυθολογία, ο Ξένιος Δίας - θεός της φιλοξενίας- γεννήθηκε στην Κρήτη),  τις ζωντανές τους παραδόσεις και την  αγάπη τους  για την φύση.
Οι συνεχείς εναλλαγές στο απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο καθώς και η μεγάλη γκάμα υποδομών που διαθέτει το νησί, προσελκύουν ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.


Πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία, μικρά  boutique ξενοδοχεία πόλεως, VIP  ιδιωτικές βίλες, πέτρινα  παραδοσιακά αγροτόσπιτα ή απλά καθαρά τουριστικά διαμερίσματα  είναι στην διάθεση των επισκεπτών. Εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και μίσθωσης  λεωφορείων οι οποίες εδρεύουν στην Κρήτη  εξυπηρετούν  και βοηθούν τις  μετακινήσεις  κατά την διάρκεια των διακοπών. Παράλληλα  ένα πλήθος δραστηριοτήτων  και εκδρομών στην Κρήτη  είναι στην διάθεση των επισκεπτών. Μεγάλα και μικρά βουνά δεσπόζουν στο νησί  από την Δύση έως την Ανατολή. Ανάμεσα στα βουνά  βρίσκονται  απέραντοι ελαιώνες και εκτάσεις  εσπεριδοειδών, παράγοντας προιόντα εξαιρετικής ποιότητας. Από τους γόνιμους αμπελώνες παράγετε κρασί εξαιρετικής  ποιότητας αλλά και η κρητική τσικουδιά. Από τους πρόποδες των βουνών ξεκινούν πανέμορφες παραλίες οι οποίες βρέχονται από το Αιγαίο και το  Λιβυκό πέλαγος. Όπου και να  γυρίσετε το βλέμμα σας, θα δείτε  διάσπαρτα  μνημεία  τα οποία μαρτυρούν την ιστορία του νησιού  προσφέροντάς  ένα ταξίδι στο παρελθόν.
 Η πλειονότητα των ( 600.000 περίπου κατοίκων του νησιού ) ζουν στη βόρεια ακτή, όπου βρίσκονται  kai οι τέσσερις κύριες  πόλεις της Κρήτης, τα Χανιά,το Ρέθυμνο,το Ηράκλειο (η πρωτεύουσα  του νησιού) και ο Άγιος Νικόλαος. Η Κρήτη διαθέτει  2 διεθνή αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου κεντρικά (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα) και το αεροδρόμιο των Χανίων στην δυτική Κρήτη.



ΡΕΘΥΜΝΟ:
Το Ρέθυμνο (επίσης γνωστό ως ΡΕΘΕΜΝΟΣ ή ΡΙΘΥΜΝΑ ), είναι η πρωτεύουσα της  ομώνυμης περιοχής στην κεντρο-δυτική Κρήτη, μια παραθαλάσσεια μεσογειακή  πόλη με  περίπου 40.000 κατοίκους. Το Ρέθυμνο είναι  ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς στον οποίο διατηρούνται ζωντανές η αυθεντικότητα και οι παραδόσεις της Κρήτης. Πρωτοχτίστηκε (αρχαία Ρίθυμνα  ή Αρσινόη), στη Μινωική εποχή και ήταν αρκετά ισχυρή πόλη για να διατηρήσει ανάπτυξη και να έχει τα δικά της νομίσματα. Ένας από αυτά (δύο δελφίνια μέσα σε κύκλο) είναι ακόμη και σήμερα το έμβλημα της πόλης. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι  η καλύτερα διατηρημένη παλιά πόλη της Κρήτης ,διατηρεί  την αριστοκρατική της εμφάνιση  και είναι χτισμένη ,σχεδόν εξ ολοκλήρου  από τους Βενετούς ( με την αρχιτεκτονική  της Αναγέννησης) αλλά και  τους Οθωμανούς. Το ενετικό φρούριο ( η Φορτέτζα)με κτίρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, οι αψιδωτές περίτεχνες πόρτες διάσπαρτες μέσα στην πόλη, οι πέτρινες σκάλες, η πλατεία Rimondi με τις διάσημες κρήνες ( τα βρυσάκια), η Μεγάλη Πόρτα, η Λότζια των Ενετών, το μικρό γραφικό λιμανάκι με τον αιγυπτιακό φάρο , το Τζαμί Νερατζέ (Δημοτικό Ωδείο σήμερα), οι πανύψηλοι μιναρέδες και τα στενά δρομάκια είναι μερικά από τα μνημεία που θα συναντήσετε στη βόλτα σας στην παλιά πόλη. Η πόλη του Ρεθύμνου διαθέτει  Αρχαιολογικό Μουσείο, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ( γκαλερί Κανακάκης), καθώς και μερικά μικρότερα μουσεία και κέντρα τέχνης.



Ο νομός  Ρεθύμνου έχει πληθυσμό 82,00  κατοίκων περίπου και καλύπτει μια έκταση 1,500 χλμ2 περίπου. Από αυτά, μόνο 507 καλλιεργούνται, 936 είναι βοσκότοποι, 36 καλύπτονται από οικισμούς και 17 km2 καλύπτονται από δάση Μεσογειακού Δρύ, πεύκα και σφενδάμους. Το  Ρέθυμνο διαθέτει μεγάλες ατελείωτες παραλίες στα βόρεια , αλλά και πάρα πολλές μικρότερες και απομονωμένες κυρίως στα νότια. Πάρα πολλά μοναστήρια, ξωκλήσια και εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, ενετικά και τούρκικα μνημεία και παραδοσιακά χωριά είναι διάσπαρτα στην ύπαιθρο. 

Ροδάκινο-Νότια Κρήτη-Πλακιάς:

Το χωριό Ροδάκινο  βρίσκεται στη νότια ακτή της  Κρήτης, πάνω από την  παραλία του Κόρακα. Απέχει 42 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου 25 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων και 13 χιλιόμετρα από το  Φραγκοκάστελλο.  Το ένα μέρος του χωριού βρίσκεται  πάνω σε ένα λόφο (Πάνω Ροδάκινο),το άλλο είναι πιο  κοντά στην παραλία (Κάτω Ροδάκινο). Η περιοχή είναι γεμάτη από μικρές παραλίες  σε μερικές από τις οποίες υπάρχει  πρόσβαση μόνο με τα πόδια. Ο δρόμος προς το Ροδάκινο είναι ασφαλτοστρωμένος και δύο φορές την ημέρα (το καλοκαίρι), υπάρχει συγκοινωνία με λεωφορείο από το Ρέθυμνο. Υπάρχουν μερικά μικρά ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες,  ανακαινισμένα αγροτόσπιτα, μερικά  τουριστικά στούντιο, ταβέρνες στην παραλία και ένα μίνι μάρκετ στο χωριό. Το Ροδάκινο είναι ένας ήσυχος προορισμός διακοπών.




ΧΑΝΙΑ

Τα Χανιά είναι η μεγαλύτερη πόλη στη δυτική Κρήτη  με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.Παρά το ότι βομβαρδίστηκε ανηλεώς κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η παλιά πόλη των Χανίων είναι η δεύτερη καλύτερα διατηρημένη στην Κρήτη. Η πολιτιστική της κληρονομιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική συνδυάζονται επιτυχώς με το σύγχρονο τρόπο ζωής της πόλης. Μοναδικά μνημεία των Χανίων είναι ο Φάρος (Φάρος), τα ενετικά ναυπηγεία (Νεώρια), το Μεγάλο Αρσενάλι, οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια. Τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης (παλιότερα η πρωτεύουσα) με περίπου 70.000 κατοίκους σην πόλη και 130.000 στην ευρύτερη περιοχή. Στο σύγχρονο σύγχρονο κομμάτι της πόλης στο οποίο ζούν και εργάζονται οι περισσότεροι κάτοικοι, είναι λιγότερο παραδοσιακό, αλλά  υπάρχουν περιοχές με γοητευτική ομορφιά  και με ιστορικό ενδιαφέρον. Η περιοχή της Χαλέπας ήταν η περιοχή της τοπικής αριστοκρατίας. Πολλά από τα ιστορικά κτίρια της περιοχής (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών πρεσβειών ξένων χωρών) είχαν καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Τα τελευταία όμως χρόνια αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση τους.
Η περιοχή των Χανίων είναι πλούσια από αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, ψηλά βουνά (Λευκά Όρη), παραδοσιακά χωριά και μερικά από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης (το φαράγγι της Σαμαριάς,το φαράγγι της Ίμβρου κ.α.).Το κλίμα είναι τυπικά μεσογειακό κλίμα, με ηλιόλουστο ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Υπάρχει ηλιοφάνεια γύρω στο 70% του έτους και το μέσο εύρος θερμοκρασιών είναι από 12 έως 30 C. Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων από ξενοδοχεία πολυτελείας, boutique ξενοδοχεία, πολυτελείς βίλες μέχρι οι αγροικίες, κάμπινγκ και ξενώνες νεότητας.





ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΧΑΝΔΑΚΑΣ)

Το Ηράκλειο (πρώην Candia) αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό, οικονομικό και επιστημονικό κέντρο της Κρήτης. Ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο  Μινωικός πολιτισμός άνθισε σ' αυτή τη γη πριν 5000 χρόνια. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη με ρίζες στο παρελθόν, στραμμένη όμως προς το μέλλον. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.Το Ηράκλειο συγκεντρώνει την μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα του νησιού, καθώς είναι το κύριο λιμάνι της εισόδου για την πλειοψηφία των επισκεπτών της Κρήτης . Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, το Ηράκλειο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον ακαδημαϊκό και τεχνολογικό τομέα. Επίσης είναι μια κοσμοπολίτικη και δυναμική πόλη, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο κατά την οποία χιλιάδες επισκέπτες ψωνίζουν στην αγορά ή επισκέπτονται τα μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Το Ηράκλειο παρέχει πληθώρα  τουριστικών υποδομών καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των επισκεπτών με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και παμπ, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και αμέτρητα εμπορικά καταστήματα.
Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στο Ηράκλειο είναι:  Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού, η κρήνη των Λεόντων, η Αγορά, ο Κούλες στο λιμάνι, η ενετική Λότζια, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.



ΛΑΣΙΘΙ

Το Λασίθι είναι η ανατολικότερη περιοχή στο νησί της Κρήτης. Πρωτεύουσα πόλη είναι ο  Άγιος Νικόλαος,  με άλλες πόλεις την Ιεράπετρα,την  Σητεία καιτην Νεάπολη. Σημαντικός τουριστικός προορισμός της περιοχής, είναι και η περιοχή της Ελούντας  στον κόλπο του Μεραμπέλου. Ανατολικά της Ελούντας βρίσκεται το νησί της Σπιναλόγκας ένα μεγάλο ενετικό φρούριο το οποίο υπήρξε αποικία λεπρών. Στο όρος Δίκτη βρίσκεται το Οροπέδιο Λασιθίου, διάσημο για τους ανεμόμυλους του. Το Βάι (ανατολικά της Σητείας) είναι γνωστό για φοινικόδασος του. Η περιοχή  Λασιθίου διαθέτει υπέροχες παραλίες και ελκυστικό ήπιο κλίμα  κατά την διάρκεια του χρόνου προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την υφήλιο. Ιδιαίτερα  ποιοτικές τουριστικές εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες στην περιοχή της Ελούντας , όπως μοναδικά πολυτελή ξενοδοχεία και επαύλεις.

Άγιος Νικόλαος:

Η πόλη του Αγίου Νικολάου ( Άγιος) είναι η πρωτεύουσα του Λασιθίου , μιά από τις πιο αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα. Βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής ακτής του κόλπου του Μεραμβέλου. Η πόλη του Αγίου Νικολάου είναι το επικοινωνιακό-πολιτιστικό-εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής, με περίπου 10.000 κατοίκους .Το κλίμα στον Άγιο Νικόλαο είναι ήπιο με εξαιρετικά χαμηλή υγρασία καθιστώντας τον ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει και να ανακτήσει κάποιος την χαμένη του ενέργεια.Κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου υπάρχει ακτοπλοική σύνδεση με την Κω, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο. Πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι του Ηρακλείου. Σημεία τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε στην περιοχή είναι Λίμνη Βουλισμένη (Λίμνη),  το Αρχαιολογικό μουσείο και το κέντρο της πόλης.


Ελούντα-Σπιναλόγκα:

Ο δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο για την Ελούντα προσφέρει μια ασύγκριτη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου με τις δαντελένιες ακρογιαλιές. Το χωριό της Ελούντας έχει αναπτυχθεί  τα τελευταία 20 χρόνια με εξαιρετικά, ξενοδοχεία, ωραία εστιατόρια, καταστήματα, μπαρ κλπ. Στην χερσόνησο της Ελούντας έχουν βρεθεί ερείπια της αρχαίας πόλης Ολούς. Καθημερινά αναχωρούν από την Ελούντα και την Πλάκα σχεδόν κάθε ώρα βάρκες για το νησί της Σπιναλόγκας, διάσημο για  το Ενετικό  φρούριο, κυρίως όμως επειδή υπήρξε η τελευταία αποικία λεπρών στην Ευρώπη.


Ιεράπετρα:

Η Ιεράπετρα είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης  με πληθυσμό περίπου 17.000 κατοίκους και η μοναδική μεγάλη πόλη στη νότια ακτή της Κρήτης. Η παλιά πόλη της Ιεράπετρας είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα με στενά αδιέξοδα δρομάκια  και μικρά σπίτια. Ο τουρισμός και η γεωργία αποτελούν τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες στην Ιεράπετρα. Η μεγάλη ποσότητα των λαχανικών και των φρούτων που παράγονται και εξάγονται από εδώ κάνει τους κατοίκους της περιοχής, τους κατά μέσο όρο , πλουσιότερους ανθρώπους στην Κρήτη. Το κλίμα είναι εξαιρετικά ήπιο με μέση θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου το χρόνο.


Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε στην Ιεράπετρα:

Το νησί Χρυσή (προστατευόμενη περιοχή, λόγω της φυσικής  του ομορφιάς, απέναντι από την πόλη), το δάσος του Σελάκανου, το φαράγγι της Σαρακήνας, το φαράγγι  του Χα (ο βασιλιάς των φαραγγιών), το όρος Θρίπτη, το φράγμα των Μπραμιανών, ο Μακρύς Γιαλός, η εκκλησία Βασιλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............