ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ... ROSS DALY 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 - ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ... ROSS DALY 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 - ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ


 Ο Ross Daly ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην παγκόσμια μουσική και ζει στην Κρήτη, βιώνει και αυτός μαζί με όλους μας την απόλυτη κρίση αξιών, ηθικής και πολιτισμού.
Σε ανάρτηση του στο facebook που σε κάνει να ντρέπεσαι για τη χώρα που ζεις και για αυτούς που έχουν την ευθύνη για τον πολιτισμό αναφέρει «εάν ο μόνος τρόπος που μπορεί να σωθεί το Μουσείο Καζαντζάκη στην ίδια τη γενέτειρά του είναι με την αρωγή της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) μαφίας και όχι με τη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του Κρητικού λαού (και φτωχοί και πλούσιοι, ό,τι μπορεί ο καθένας), τότε δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο. Αυτή η είδηση είναι πολύ μεγάλη ντροπή!!!».

Αφορμή για την τραγική δήλωση για τον πολιτισμό του τόπου μας του Ross, ήταν το γεγονός ότι το Μουσείο που αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη δεν μπορούσε να καλύψει τα έξοδα του και ο μοναδικός που ανταποκρίθηκε ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, για να το βοηθήσει λέει να μην καταρρεύσει οικονομικά.


Είναι μία είδηση που ντρέπεσαι και να τη μεταφέρεις. Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που το επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που καλύπτει τις αναζητήσεις των νέων ερευνητών με βιβλιογραφία και ειδικά μελετήματα και παράλληλα παρέχει πλείστα εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά, για να μην κλείσει, απευθύνεται σε ιδιώτες και βρίσκει ανταπόκριση μόνο από το Μαρινάκη.
Το Μουσείο που έχει γίνει παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα και σ’ αυτό βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του στα ελληνικά και σ' άλλες γλώσσες, θα το σώσει ο Μαρινάκης.
Επίσης το μουσείο στο οποίο υπάρχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, όλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο και την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, δεν θα το σώσει το κράτος, αλλά ο Μαρινάκης


Ο Ross Daly γεννήθηκε στην Αγγλία γνωρίζει την Κρήτη από το 1975. Η Κρήτη αποτελεί μία βάση για την προσωπική και τη μουσική του έρευνα, λατρεύει την κρητική μουσική και μελέτησε την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο δίνοντας συναυλίες με περιεχόμενο τη μουσική του, ζει μαζί με όλους μας την απόλυτη θλίψη. Βιώνει το θάνατο του πολιτισμού, της επιστημονικής έρευνας, της διάσωσης και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

.
Πηγές
Κατερίνα Γεωργιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............