Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΙΣΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΥΧΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΙΣΙΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΥΧΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Σε μια εντελώς άγνωστη αλλά και όμορφη γωνιά του Λασιθίου βρίσκεται η Βλυχάδα στις Κόκες. Οι Κόκες είναι μία περιοχή στην οποία κρύβεται αρκετά καλά από τους επισκέπτες μια από τις πλέον εντυπωσιακές φυσικές πισίνες της Κρήτης που έχει η φύση λαξεύσει στο φυσικό βράχο της περιοχής.
Η λέξη Κόκες στο κρητικό γλωσσικό ιδίωμα έχει πολλές διαφορετικές εξηγήσεις. Μία από αυτές σημαίνει και τις γραμμές πάνω στο βράχο που προέρχονται από κάποιο αιχμηρό εργαλείο. Και όντως λίγα μόλις μέτρα απόσταση από την πισίνα υπάρχει ένα άγνωστο αρχαίο λατομείο από όπου αποκόπηκαν τμήματα πορόλιθου με σκοπό την χρησιμοποίησή τους για κτίσιμο.

Η πισίνα στις Κόκες δεν είναι ορατή από τη θάλασσα και, παρά το πολύ μεγάλο της μέγεθος, αν κάποιος δεν πλησιάσει πολύ κοντά δεν φαίνεται. Προσφέρεται για μπάνιο επειδή το νερό έχει ικανοποιητικό βάθος και είναι πάντα γαλήνιο επειδή δεν το επηρεάζει η φουρτούνα της θάλασσας έξω. Το νερό μέσα στη φυσική πισίνα είναι εξαιρετικά καθαρό και διαυγές όσο και παγωμένο πάντα, ιδιαίτερα στην εσωτερική πλευρά.
Την πισίνα τη χωρίζει από τη θάλασσα ένα κομμάτι γης το οποίο όμως σε 2-3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού της θάλασσας δημιουργεί ένα τούνελ 6 μέτρων που με ευρύχωρη υπόγεια σήραγγα ενώνεται με την πισίνα. Αυτός είναι και ο λόγος που το νερό στην πισίνα είναι τόσο κρυστάλλινο και καθαρό και γεμάτο με ψάρια που μέσα από τη σήραγγα εισέρχονται από τη θάλασσα στην πισίνα. Ο βυθός είναι εξίσου υπέροχος και έχει πολύ όμορφους χρωματισμούς. Στην εσωτερική της πλευρά η πισίνα κρύβει όμως την πραγματική όμορφη γωνιά της επειδή δημιουργεί ένα πολύ όμορφο σπήλαιο που ενώ δεν έχει σταλακτιτικό διάκοσμο είναι εντυπωσιακό και με ιδιαίτερα πετρώματα τα.
Στο σπήλαιο αυτό η διάβρωση με το χρόνο έχει σμιλέψει τον μαλακό ασβεστόλιθο και του έχει χαρίσει πολύ εντυπωσιακούς σχηματισμούς που δε συναντάμε εύκολα σε άλλα σπήλαια. Μέσα στο σπήλαιο και στο κομμάτι του που έχει νερό υπάρχει και μία υπόγεια πηγή με βλυχό νερό που είναι και ο λόγος που η πισίνα έχει την ονομασία Βλυχάδα. Η πηγή αυτή έχει όλο το χρόνο νερό, και αυτός είναι ο λόγος που το νερό είναι σχετικά κρύο ακόμα και τις πιο ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η πρόσβαση στη Βλυχάδα στις Κόκες είναι εφικτή μονάχα με περπάτημα επειδή δεν υπάρχει κάποιος δρόμος να την προσεγγίζει.
www.kritionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............