ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ, ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟΥ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΜΟΝΗ ΚΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ, ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟΥ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Η μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων. Χτίστηκε το 1537 από μοναχούς της Μονής Καθολικού που έφυγαν λόγω της πειρατείας και είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης.Ο περίγυρος θυμίζει φρούριο με Ενετικές επιδράσεις, έχει τέσσερις πύργους στις γωνίες και ειδικές θυρίδες για πολεμίστρες. Διαθέτει 50 κελιά σε δύο ορόφους.
Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Κυρίας των Αγγέλων είναι παραλληλόγραμμη με θόλο και διαθέτει κίονες και γλυπτό διάκοσμο που θυμίζει Ιταλική τεχνική.Υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Αγίων Δέκα και του Αγίου Ιωάννη του Ξένου. Κατά την επανάσταση οι Τούρκοι την κατέστρεψαν και αργότερα ανακαινίσθηκε




Βρίσκεται σε μια πετρώδη τοποθεσία στην είσοδο του φαραγγιού Αυλάκι και είναι κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική και τέσσερις πύργοι προστάτευαν τις γωνιές του. Η μονή Γουβερνέτου κτίστηκε πριν το 1537, όπως μαρτυράει επιγραφή στην είσοδο της, όντας μια από τις αρχαιότερες μονές στη Κρήτη. Πιστεύεται ότι το μοναστήρι ίσως ιδρύθηκε από μοναστές και ασκητές της παραθαλάσσιας Μονής Καθολικού που το έκτισαν πάνω σε προϋπάρχον αρχαίο ναό, για να προστατευτούν από τους πειρατές.




Στον δρόμο για το Καθολικό Γουβερνέτου βρίσκουμε την σπηλιά της Αρκουδιώτισσας όπου πήρε το όνομά της από έναν σταλαγμίτη που μοιάζει με αρκούδα.
Ο μύθος λέει ότι η Παναγία μαρμάρωσε την αρκούδα που έπινε το νερό των μοναχών. Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι εκεί λατρευόταν η θεά Άρτεμη με την μορφή αρκούδας. Στη σπηλιά υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία. Συνεχίζοντας στο φαράγγι υπάρχει η μονή Καθολικού μέσα στον βράχο.Κοντά υπάρχει η σπηλιά του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, εκεί ασκήτεψε και πέθανε ένας από τους απεσταλμένους του Νικηφόρου Φωκά τον 10ο αιώνα μ.Χ. Η σπηλιά έχει μήκος 150 μέτρα και είναι 1500 τετραγωνικά μέτρα και πρόκειται για κοίτη υπόγειου ποταμού






Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Παναγία, γι’ αυτό ονομάζεται και Μονή Κυρίας των Αγγέλων. Έχει σταυροειδές σχήμα και τρούλο, ενώ η είσοδος της είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες αναπαραστάσεις τεράτων. Άρχισε να κτίζεται επί Ενετών, αλλά ολοκληρώθηκε 2,5 αιώνες αργότερα, καθώς οι Τούρκοι κατέλαβαν στο ενδιάμεσο τη Κρήτη. Γύρω  από το καθολικό της μονής, που βρίσκεται στο κέντρο της αυλής, υπάρχουν τα υπόλοιπα κτίρια του συγκροτήματος. Ανάμεσα τους βρίσκονται 50 κελιά, η τράπεζα, μικρό μουσείο, κ.α. Επίσης, δίπλα στη εκκλησία υπάρχουν δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα στους Αγίους Δέκα και στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη.



Η μονή είναι ανοικτή Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, 9:00 – 12:00 και 17:00 – 19:00, ενώ το Σαββατοκύριακο 9:00 – 11:00 και 17:00 – 20:00. Επίσης, φροντίστε να είσαστε ευπρεπώς ντυμένοι, καθώς κοντά παντελόνια, μαγιό κλπ δεν επιτρέπονται.











ΠΗΓΗ -http://www.cretanbeaches.com / www.cretan-history.gr
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............