ΜΑΘΙΟΣ ΓΑΡΕΦΑΛΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΛΥΡΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΜΑΘΙΟΣ ΓΑΡΕΦΑΛΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΛΥΡΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ


Ο Μαθιός Γαρεφαλλάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λυράρηδες του μουσικού ιδιώματος του νομού Λασιθίου και ιδιαίτερα της περιοχής της Σητείας κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Στον εξαιρετικού ενδιαφέροντος σπάνιο πλέον μοναδικό δίσκο του με τίτλο "Παλαϊκές Σητειακές Κονδυλιές" (His Master’s Voice CSDG45) που κυκλοφόρησε το 1972, διέσωσε πλήθος από Σητειακές Κοντυλιές καθώς και το ηχόχρωμα του λυροντάουλου, δηλαδή τη συνοδεία της λύρας με τα γερακοκούδουνα αποκλειστικά και μόνο από νταούλι. Στο νταούλι τον συνόδευσε ο Νίκος Περάκης.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1977 σε ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα οδοιπορικά της, η Δόμνα Σαμίου είχε επισκεφθεί την Κρήτη. Στο χωριό Αρμένοι Λασιθίου, κατέγραψε τον λυράρη Μαθιό Γαρεφαλάκη, με συνοδεία από τον Γιώργη Μπαντουβάκης ή Γιώργης της Μαμής στο νταούλι, και τον Μανώλη Αυγουστινάκη στην κιθάρα. Η λήψη έγινε έξω από τα καζάνια που βγάζανε την τσικουδιά και το μουσικό συγκρότημα είχε τραγουδήσει μαντινάδες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι Κοντυλιές του Μαθιού Γαρεφαλλάκη, έχει παρουσιάσει στον δίσκο του “Οι δικοί μου φίλοι” ο σπουδαίος συνεχιστής της Κρητικής Μουσικής Παράδοσης Στέλιος Πετράκης.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:









ΠΗΓΗ: kritikiparadosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............