ΣΤΑ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης "Λυχνοστάτης" εκπροσωπεί και φέτος την Κρήτη ανάμεσα στα 10 κορυφαία μουσεία της Ελλάδας, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το TripAdvisor, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο, με εκατομμύρια χρήστες καθημερινά.

Φέτος, μάλιστα - μετά την 8η περσινή θέση - κατατάσσεται 3ο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών ανάμεσα σε 300 περίπου ελληνικά μουσεία, αμέσως μετά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ ακολουθούν σημαντικά μουσεία, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Η διάκριση αυτή καθώς και το πιστοποιητικό αριστείας που έλαβε το Μουσείο στηρίζεται στα θετικά σχόλια και στις υψηλές βαθμολογίες που αποκόμισε από επισκέπτες του, οι οποίοι μετά την επίσκεψή τους καταχώρισαν τις αξιολογήσεις τους στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
Η λίστα κατάταξης αριθμεί τα 10 κορυφαία μουσεία της Ελλάδας και συγκροτήθηκε βάσει ενός αλγόριθμου ο οποίος ελέγχει την ποιότητα και ποσότητα των αξιολογήσεων των επισκεπτών των μουσείων σε διάρκεια ενός χρόνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο "Λυχνοστάτης" εδώ και χρόνια παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών πανελλαδικά στην κατηγορία των λαογραφικών μουσείων.
Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια των επισκεπτών του Μουσείου στην ιστοσελίδα TripAdvisor τα οποία αναφέρονται στον πλούτο των συλλογών, στο μουσειολογικό στήσιμο που επιτρέπει τη βιωματική προσέγγιση, στην ποιότητα των υπηρεσιών, στη χρήση νέων τεχνολογιών, στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αποπνέει ο χώρος, στην έμφαση στην οικολογική διάσταση και το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
«Δεν είναι απλά μια έκθεση αντικειμένων. Είναι μια έκθεση αγάπης για τη ζωή, για τους άλλους και για την ομορφιά, που εκφράζεται μέσα από το έργο ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την καθημερινή τους ζωή ως τέχνη», «η καλύτερη μουσειολογική προσέγγιση και χωροθέτηση με έμφαση στη λεπτομέρεια και στην αυθεντική παρουσίαση», «πλούσιες συλλογές που επεξηγούνται από ενημερωτικές συσκευές ακουστικής ξενάγησης», «ολόκληρο το μουσείο εμπνέει καθώς είναι μια όαση μέσα στην τουριστική φρενίτιδα της Χερσονήσου», γράφουν σε κάποια από τα σχόλιά τους στο TripAdvisor οι επισκέπτες του Μουσείου "Λυχνοστάτης".
Ολόκληρη η λίστα, που μπορεί κανείς να δει στο http://www.tripadvisor.com.gr/TravelersChoice-Attractions, έχει ως εξής:
1. Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα
2. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα
3. Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης "Λυχνοστάτης", Χερσόνησος
4. Μουσείο Βασιλικών Τάφων Βεργίνας, Βεργίνα
5. Μουσείο Δελφών, Δελφοί
6. Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα
7. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Ρόδος
8. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα
9. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα
10. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Ολυμπία.


Το Μουσείο Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο Λιµάνι Χερσονήσου, πλάι στη θάλασσα, παρουσιάζει µε τρόπο εποπτικό και βιωµατικό: 
• Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης (κρητικό αστικό & αγροτικό σπίτι, εκκλησία, παλιό σχολείο κ.τ.λ.) 
• Τις παραδοσιακές ασχολίες [εργαστήρια Υφαντικής – Φυτικών Βαφών, Αγγειοπλαστείο, Μελισσόσπιτο, Μιτάτο , Αλώνι, Πατητήρι, Ρακοκάζανο]
• Την κρητική χλωρίδα (περιβόλι µε οπωροφόρα δέντρα, αρωµατικά καιφαρµακευτικά φυτά της Κρήτης, λουλούδια και κάκτους). 
• Τη σύγχρονη λαϊκή καλλιτεχνική 
δηµιουργία (Εκθετήριο έργων Κρητών Λαϊκών Καλλιτεχνών) 
• Την προβιοµηχανική τεχνολογία (Ανεµόµυλος, Φάµπρικα 
(ελαιοτριβείο), Χαρουπόµυλος, πρέσσα αρωµατικών) 
• Τέλος το Μουσείο διαθέτει παραδοσιακό καφενείο και πωλητήριο µε 
τοπικά προιόντα. 





Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» είναι ανοικτό καθηµερινά 9.00 – 
14.00(Σάββατο κλειστά). 
Στοιχεία Επικοινωνίας
∆ιεύθυνση: Λιµένας Χερσονήσου 
Τοποθεσία: Ηράκλειο 
∆ήµος Χερσονήσου 
Νοµός Ηρακλείου 
Τηλ: +302897023660 
Fax: 2897024674 
Email: info@lychnostatis.gr
Web: http://www.lychnostatis.gr




Χτισμένο στο λιμάνι της Χερσονήσου με θέα το απέραντο γαλάζιο αποτελεί ένα κόσμημα που ταξιδεύει τον επισκέπτη μέσα στην κρητική παράδοση. Το μουσείο αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Πρώτη ενότητα είναι η λαογραφική-λαϊκή παράδοση, η οποία επικεντρώνεται σε ήθη, έθιμα τοπικές ασχολίες, θρύλους και άλλα. Μια δεύτερη ενότητα είναι η φυσιογνωστική, που αναφέρεται στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, με εκθέματα για τη χλωρίδα και τον ορυκτό πλούτο της Κρητικής γης. Τελευταία ενότητα είναι η καλλιτεχνική, αφιερωμένη στους Κρητικούς καλλιτέχνες και πιο συγκεκριμένα στους αυτοδίδακτους καλλιτέχνες και το έργο τους.












Το άρωμα της παράδοσης») καθώς και τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο Μουσείο (συσκευές ακουστικής ξενάγησης, πολυμεσικές παρουσιάσεις και εφαρμογές) στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση - Κοινωνία της Πληροφορίας». 
Ο βιωματικός τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων αλλά και την πρωτότυπη σύζευξη της τεχνολογίας με την Κρητική παράδοση και φύση είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνουν το μουσείο να ξεχωρίζει.









Το μουσείο "Λυχνοστάτης" δημιουργήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή οφθαλμολογίας και συλλέκτη-λαογράφο Γιώργο Μαρκάκη. Κτίστηκε κατά την περίοδο 1986-1992 με προσωπική εργασία της οικογένειας Μαρκάκη και τεσσάρων εργατών. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο πρωτογενή υλικά (πέτρα-ξύλο-πηλός) και αποφεύχθηκε η χρήση μηχανικών μέσων (εκσκαφείς-φορτωτές-μπετονιέρες, κλπ.). Ξεκίνησε το 1992 ως ιδιωτικό μουσείο. Το 1993 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου (ΝΠΙΔ), ο οποίος έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες και εθελοντικές δράσεις για το μουσείο και τους σκοπούς που αυτό υπηρετεί. Ο σύλλογος αριθμεί σήμερα 143 μέλη (80 ενεργά).


















Στο μουσείο ήδη λειτουργούν τμήματα Οπτικοακουστικών μέσων & Εκδόσεων [έχει γίνει παραγωγή σε 8 ηχοράματα - 2 βιντεοταινίες - 1 βιβλίο], Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Παραδοσιακών προιόντων, Τεκμηρίωσης. Μοναδικοί πόροι του μουσείου είναι τα έσοδα από τη λειτουργία του καθώς και ορισμένες ιδιωτικές χορηγίες. Το μουσείο ήταν υποψήφιο για το Βραβείο του Ευρωπαικού Μουσείου της Χρονιάς 1996, ενώ το 1997 έλαβε έπαινο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο διαγωνισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας "Ελευθέριος Πλατάκης". Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και ηχοράματα σε 14 διεθνή και πανελλήνια συνέδρια - σεμινάρια και έχει οργανώσει 32 εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κρήτη με συνδιοργανωτές ποικίλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.




















ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............