ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΡΑΨΑΝΟΥ ΤΙΜΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΛΑΜΑ ΣΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΡΑΨΑΝΟΥ ΤΙΜΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΛΑΜΑ ΣΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Την τέχνη της κεραμικής του Θραψανού, του μεγαλύτερου κέντρου παραγωγής κεραμικών της Κρήτης, τιμά η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά Κανακάκη, στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, το ερχόμενο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.



Η διαδρομή της αγγειοπλαστικής τέχνης του Θραψανού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Παρουσιάζεται αρχικά με τη μορφή της «βεντέμας», από τη βενετσιάνικη λέξη «vendemmis» που σημαίνει συγκομιδή. Ήταν η οργανωμένη εποχική (Μάιος-Σεπτέμβριος) μετακίνηση των αγγειοπλαστών-«βεντεμάρηδων» του Θραψανού σε διάφορα σημεία της Κρήτης, μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Η αναπαράσταση της διαδικασίας της «βεντέμας» κινηματογραφήθηκε τη δεκαετία του 1990 από την ομάδα του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής με επικεφαλής την Μπέττυ Ψαροπούλου, κορυφαία ερευνήτρια της αγγειοπλαστικής τέχνης.

Στο χώρο της φάμπρικας (ελαιοτριβείου) του Μουσείου θα προβάλλεται διαρκώς το παραπάνω ντοκιμαντέρ («Βεντέμα», παραγωγή Ιδρύματος Οικ. Γ. Ψαροπούλου – Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, 1999, διάρκεια 43’). 



Στη βεράντα του πρώτου επιπέδου του Αγροτικού Μουσείου, εκτός από τα κεραμεικά της μόνιμης Συλλογής -γλάστρες, λεκανίδες, λαδοπίθαρα με στενό στόμιο, χαμηλότερα και φαρδύτερα πιθάρια εναποθήκευσης σιτηρών, «φρασκιά» μελισσοκόμων, κουρούπια για τα τρόφιμα κ.ά. που εκτίθενται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αντιπροσωπευτικές σύγχρονες χρηστικές δημιουργίες των εργαστηρίων του Θραψανού, με τη συνοδεία απαλής τοπικής μουσικής, αλλά και κερασμάτων φροντισμένων από την κυρία Θεανώ Μεταξά-Κανακάκη.

Από τις 4 το απόγευμα κι έπειτα, στην πλατεία του Μουσείου, οι αγγειοπλάστες Μιχάλης Χουλάκης, Ζαχαρίας Καλιακάκης και Κώστας Χουλάκης με ποδοκίνητους τροχούς κι έναν ηλεκτρικό θα στήσουν τα «εργαστήριά» τους και θα μοιραστούν με τους επισκέπτες όλων των ηλικιών την τέχνη τους στη δημιουργία μικρών και μεγάλων πήλινων αντικειμένων. 

Στο Μουσείο λειτουργεί πωλητήριο, όπου θα διατίθενται ο οδηγός του Αγροτικού Μουσείου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, επιλεγμένα κεραμεικά (εμπνευσμένα από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης) και πολλά άλλα είδη.  Την εκδήλωση επιμελήθηκε η Αγγελική Μπαλτατζή, επιμελήτρια των Εθνογραφικών Συλλογών της ΕΚΙΜ, με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, του Δήμου Χερσονήσου, της φωτογράφου Μαρίας Χουλάκη και των αγγειοπλαστών του Θραψανού. 

Την ημέρα της εκδήλωσης η γενική είσοδος στο Μουσείο θα είναι μειωμένη (3€) και ελεύθερη για τα παιδιά έως 12 ετών. Για την στάθμευση περιορισμένου αριθμού ΙΧ θα παραχωρηθεί το προαύλιο της Ενορίας
του Πισκοπιανού Χερσονήσου.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............