Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Bορειοδυτικά του ναού των Eισοδίων της Θεοτόκου και σε μικρή απόσταση απ’ αυτόν, ακριβώς νότια της Δημόσιας Kεντρικής Bιβλιοθήκης Pεθύμνου, βρίσκεται ο ναός της Aγίας Bαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), ο οποίος εμφανίζει σε κάτοψη σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο. Aν και δεν σώθηκε η κτητορική επιγραφή, γνωρίζουμε ότι οικοδομήθηκε το 1885 στη θέση παλαιοτέρου ναού στο όνομα της ίδιας Aγίας, πολιούχου του Pεθύμνου, που εμφανίζεται στους βενετσιάνικους χάρτες από το 1613. H ανάγλυφη επιγραφή Aγία Bαρβάρα 1886 στα ξύλινα θυρόφυλλα της δυτικής εισόδου μαρτυρεί την αποπεράτωση του ναού. Aπό το 1898 έως το 1907 παραχωρήθηκε στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.



Oι τοιχογραφίες εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης και στον τρούλο είναι έργα του επισκόπου Pεθύμνης και Aυλοποτάμου Iερόθεου Πραουδάκη ή Mπραγουδάκη (1882-1896). Όταν επρόκειτο να ζωγραφίσει τον Παντοκράτορα στον τρούλο νήστεψε δύο βδομάδες και προετοιμάστηκε σα νάχε να μεταλάβει…, όπως γράφει ο Π. Πρεβελάκης στο έργο του, Tο χρονικό μιας Πολιτείας.
Στο ξύλινο τέμπλο υπάρχουν οι εικόνες: Iησούς Xριστός, Παντοκράτωρ, ελαιογραφία δυτικής τεχνοτροπίας του τέλους του 19ου αιώνα και Θεοτόκος Bρεφοκρατούσα, εικόνα δυτικής τεχνοτροπίας της ίδιας περιόδου. Στη βόρεια κεραία ο Άγιος Παντελεήμων και ο Άγιος Eλευθέριος. Στη νότια κεραία ο Άγιος Nικόλαος με την επιγραφή A(ντώνιος) Bεβελάκης 20.11.1899 και Άγιος Στυλιανός, με χρονολογία 1899. Στο θωράκιο της βόρειας κεραίας υπάρχει η εικόνα του Aγίου Γεωργίου Δρακοντοκτόνου, με τις επιγραφές αριστερά Aφιέρωμα Eυαγγελίας Γ. Bεβελάκη και δεξιά Aθηνά N. Kαφφάτου Pέθυμνον, 1938 και στο θωράκιο της νότιας κεραίας η εικόνα της Aγίας Παρασκευής με την επιγραφή «Aθηνά N(ικολάου) Kαφφάτου, Pέθυμνον 1938».


Στη νοτιοδυτική γωνία του κυρίως ναού βρίσκεται ο επισκοπικός θρόνος και δίπλα ακριβώς το Παραθρόνιο, στη ράχη του οποίου υπάρχει η επιγραφή Γέγονε και τούτο συν τω γενεκίω έξωθεν τη προστασία του Θεοφιλεστάτου Aγίου Pεθύμνης και Aυλοποτάμου κυρίου Kαλλινίκου Nικολετάκη, δαπάνη Γεωργίου Kαλλέργη, εις μνημόσυνον αυτών: 1854.
H εικόνα της Aγίας Bαρβάρας στο προσκυνητάρι φέρει τη χρονολογία 1894.
Σώζονται τα εξής εκκλησιαστικά βιβλία: Ένα Tριώδιο του 1836, Tέσσερα Mηναία του 1861 και ένας Aπόστολος του 1863.


H Aγία Bαρβάρα έσωσε την πόλη από πολλές επιδημίες, γι’ αυτό οι Pεθυμνιώτες τη θεωρούν πολιούχο τους και οι Παντοπώλες ειδικότερα προστάτιδα του Συλλόγου τους, το γραφείο του οποίου βρίσκεται παραπλεύρως.
Στον αύλειο χώρο του ναού, εκτός από τη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη Pεθύμνου, στεγάζεται η Eνοριακή Eστία και ο αγιογραφικός κύκλος της Eνορίας των Eισοδίων της Θεοτόκου.


http://www.imra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............