ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΑΡΟΛΙΘΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΕΡΒΙΛΙ ΤΥΛΙΣΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ - ΑΡΟΛΙΘΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΕΡΒΙΛΙ ΤΥΛΙΣΣΟΥ


Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ ένας ευφυής, δραστήριος, δημιουργικός και ονειροπόλος άνθρωπος αποφάσισε να ξεκινήσει ένα έργο ζωής με στόχο την προσφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη.
Παρά το γεγονός ότι επαγγελματικά δεν ανήκε στο χώρο των ξενοδόχων ούτε των μεγάλων επιχειρηματιών έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός χώρου όπου όλες εκείνες οι εικόνες των παιδικών του χρόνων θα ζωντάνευαν και θα είχαν έτσι τη δυνατότητα να διατηρηθούν για το μέλλον.



Έχοντας την ανήσυχη αυτή σκέψη ήρθε σε επαφή με τον συνεργάτη του και δύο αξιόλογους αρχιτέκτονες τον κο Σωτήρη Σωτηράκο και Ηλία Πατρονικόλα, προκειμένου να μεταφέρουν στα σχέδια την ιδέα της δημιουργίας ενός Παραδοσιακού Χωριού όπου θα διατηρούνταν η Παράδοση της Κρήτης μέσα από ποικίλες μορφές όπως τις τέχνες, τα επαγγέλματα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής τα ήθη και τα έθιμα.
Ο πεθερός του κου Σαλούστρου, ο αείμνηστος Μιχάλης Καλλέργης ή Μακρομιχάλης διέθεσε την απαραίτητη έκταση στην περιοχή Σερβιλί Τυλίσσου.



Η περιοχή αυτή αρχικά ήταν βοσκότοπος όπου ο Μακρομιχάλης έβοσκε τα πρόβατά του. Συγκεκριμένα στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει η μεγάλη πλατεία του χωριού (στο Φαζό Χαράκι) έσπερνε βίκο και άλλα σιτηρά για τα πρόβατα. Το χαράκι αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και στις μέρες μας στην μεγάλη πλατεία του Αρόλιθου.
Την άνοιξη του 1985 μπήκαν τα θεμέλια των εγκαταστάσεων. Δύο περίπου χρόνια πριν ο κος Σαλούστρος με αστείρευτο ζήλο αγωνιζόταν να μαζέψει από διάφορα χωριά της Κρήτης όλα τα αντικείμενα που θα διακοσμούσαν το εσωτερικό των σπιτιών και άλλα υλικά όπως πελέκια και πέτρες για την εξωτερική επένδυση των κτιρίων.




Ώρες ατελείωτες και προσωπικός κόπος που δεν μπορεί να πληρωθεί, αφιερώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί το έργο αυτό.
Από σπίτι σε σπίτι, από χωριό σε χωριό τριγυρνούσε σαν πλανόδιος παλιατζής για να μαζέψει ότι οι άλλοι έριχναν στα σκουπίδια και ήθελαν να ‘’ξεφορτωθούν’’.  Πέτρες από γκρεμισμένα σπίτια, από σωρούς και από τις πλαγιές των βουνών συγκεντρώθηκαν με τα χέρια για να ομορφύνουν τα κτίρια του συγκροτήματος.
Έτσι σιγά-σιγά ο Αρόλιθος άρχισε να δημιουργείται.
Tο 1988 έγιναν τα εγκαίνια του. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Αρόλιθος λειτουργεί με σεβασμό προς την Κρητική παράδοση και με διάθεση προσαρμογής στις εξελίξεις και τις ανάγκες της εποχής.






Σήμερα ο Αρόλιθος ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια του Γιώργη και Μαρίκας Σαλούστρου. Μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους το Γιάννη, την Ελένη, το Μιχάλη και το Βαγγέλη, εργάζονται με κέφι και μεράκι για τη διατήρηση αυτού του οράματος που άρχισε πριν από χρόνια.
Αποτελεί πρότυπο συγκρότημα το οποίο έδωσε το φως σε πολλές άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν ανάλογο παράδειγμα. Έτσι πολλές από αυτές, κατασκευάζουν κτίρια με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στην αρχιτεκτινική τους.
Όταν δεν είχε έρθει ακόμα στην Ελλάδα ο όρος Αγροτουρισμός, ο Αρόλιθος, μια πρωτοβουλία ενός ανθρώπου με μεράκι και αγάπη για το τόπο του, ήταν ήδη παρόν στον ελληνικό χάρτη.
















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............