ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Ο ΠΙΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Ο ΠΙΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, πρωταθλητής στους γηραιότερους κατοίκους αναδεικνύεται ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με μέση ηλικία τα 57,9 έτη, ενώ τον νεότερο πληθυσμό φιλοξενεί ο Δήμος Φυλής με μέσο όρο την ηλικία των 35,5 ετών.Στο Δήμο Ρεθύμνης ο μέσος ορος φτάνει τα 36,2 έτη
Τα ορεινά χωριά της Ηπείρου και περιοχές της Θεσσαλίας πρωταγωνιστούν στη λίστα με τους πιο «γερασμένους» δήμους της χώρας αντανακλώντας την εγκατάλειψη και τον μαρασμό που βιώνουν. Στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου


Αντιθέτως, νεανικό πληθυσμό επιδεικνύουν δήμοι που χαρακτηρίζονται από μεγάλη παρουσία Ρομά, περιοχές που φιλοξενούν φοιτητές και πόλεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με την οικιστική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος το 2001 κατατασσόταν από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στους πλέον γερασμένους δήμους της χώρας. Σήμερα είναι ο ένατος πιο «νεανικός» δήμος στην Ελλάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 37,2 έτη. «Είμαστε ένας καινούργιος δήμος, με το 70% του πληθυσμού μας να είναι νέοι κάτοικοι που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν εδώ -ως νέοι οικογενειάρχες- από άλλες περιοχές», εξηγεί στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος.
«Η επιλογή αυτή αφενός προσδίδει μια δυναμική και αφετέρου δημιουργεί ασφυκτική πίεση για περισσότερες εγκαταστάσεις και υποδομές. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη περίπου 4.500 κάτοικοι συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα και περίπου 1.500 κάτοικοι στα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου σε νεόδμητες εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σχολικών μονάδων, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών και διεκδικούμε την κατασκευή ενός ακόμη μεταξύ άλλων έργων...».
Οι πιο γερασμένοι δήμοι της Ελλάδας (σε έτη)

Κεντρικών Τζουμέρκων (Ηπειρος) 57,9
Κιμώλου (Κυκλάδες) 55,7
Γορτυνίας (Πελοπόννησος) 54,8
Αργιθέας (Θεσσαλία) 54,3
Οροπεδίου Λασιθίου (Κρήτη) 54,1
Λίμνης Πλαστήρα (Θεσσαλία) 53,6
Δωδώνης (Ηπειρος) 53,6
Γεωργίου Καραϊσκάκη (Ηπειρος) 53,3
Αγράφων (Στ. Ελλάδα) 53,3
Βόρειων Τζουμέρκων (Ηπειρος) 52,8
Αμφίπολης (Κ. Μακεδονία) 52,8



Οι νεότεροι δήμοι της Ελλάδας

Φυλής (Αττική) 35,3
Ευόσμου- Κορδελιού (Θεσσαλονίκη) 35,9
Ασπροπύργου (Αττική) 35,9
Ρεθύμνης (Κρήτη) 36,2
Αχαρνών (Αττική) 36,8
Κω (Δωδεκάνησα) 36,9
Ξάνθης (Θράκη) 36,9
Μυκόνου (Κυκλάδες) 37
Παλλήνης (Αττική) 37,2
Μύκης (Θράκη) 37,2



Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............