ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΩΣΑΚΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΩΣΑΚΟΥ

Η μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο ανάμεσα στις κορυφές Κουτρούλης και Μεσοκόφινας των Ταλαίων Όρεων, 50km ανατολικά του Ρεθύμνου. Η πρόσβαση στο μοναστήρι με αυτοκίνητο γίνεται μέσω του χωριού Δοξαρό και το τοπίο στη διαδρομή είναι μοναδικό. Δρόμος υπάρχει επίσης κι από τις Σίσες.


Η ονομασία Βώσακο προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων βοός – σάκος που σημαίνει μάνδρα βοδιών, καθώς το οροπέδιο πιθανόν χρησίμευσε για την εκτροφή βοδιών.


Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε φρουριακή μορφή και είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Στο πανηγύρι της μονής πολλοί προσκυνητές περπατούν ως την μονή ακολουθώντας ένα δύσβατο μονοπάτι που ξεκινάει από το Καλό Χωράφι, κοντά στην Παναγία τη Χαρακιανή στο Μπαλί (2-3 ώρες).


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το μοναστήρι αποτελούνταν από σωρούς κτισμάτων, αλλά σήμερα έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί κανονικά. Τα κτίρια βρίσκονται σε δύο επίπεδα με δύο αυλές. Ο κυρίως ναός είναι κτισμένος στη νότια αυλή. Έξω από το ναό δεσπόζει μια παλιά ενετική κρήνη, ενώ η κεντρική είσοδος είναι μεγαλόπρεπη.
Η μονή διαδραμάτισε σημαντική επαναστατική δράση κατά την Τουρκοκρατία, γι’ αυτό και καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............