ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΠΡΙΤΖ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΠΡΙΤΖ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τα μαθήματα μπριτζ στο Ηράκλειο της Κρήτης ξεκινάνε σύντομα! Ο Όμιλος Μπριτζ Ηρακλείου, ξεκινάει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μαθήματα αρχαρίων στον 4ο όροφο του Μεγάρου Ντορέ (Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο Κρήτης), την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 στις 20:15. Το μπριτζ είναι ένα πνευματικό άθλημα, αναγνωρισμένο από την Ολυμπιακή Επιτροπή και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Για περισσότερες πληροφορίες για το άθλημα ή για τα μαθήματα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Γεωργουλάκη Γεώργιο (6946957784).
Το μπριτζ προσφέρει μοναδικές πνευματικές προκλήσεις στους παίκτες του. Μαζί με το σκάκι, είναι τα μοναδικά πνευματικά αθλήματα που έχουν αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει χαρακτηριστεί σαν το «πιο διασκεδαστικό και πιο έξυπνο παιχνίδι που έχει επινοήσει ο άνθρωπος».
Το μπριτζ παίζεται με τράπουλα, αλλά αντίθετα με άλλα παιχνίδια με χαρτιά δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Για να παιχτεί σε υψηλό επίπεδο απαιτεί ικανότητα συγκέντρωσης, μνήμη και ικανότητα συνδυασμού πληροφοριών για την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων



Είναι γρήγορο και εύκολο στην εκμάθηση. Αναπτύσσει την συντροφικότητα και την κοινωνικότητα (αφού πρόκειται για ομαδικό άθλημα), και απευθύνεται στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία του, ή το μορφωτικό, οικονομικό και επαγγελματικό του επίπεδο. Όπως σε όλα τα αθλήματα, οι πρωταθλητές αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι βελτιώνει την μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer και συναφών νόσων του εγκεφάλου.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ αλλά και οι επιμέρους όμιλοι που υπάγονται σε αυτή (όπως ο όμιλος του Ηρακλείου) διοργανώνουν συχνά αγώνες, στους οποίους μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε αθλητής, ανεξαρτήτως επιπέδου, συχνά δε αυτοί οι αγώνες γίνονται σε τουριστικά θέρετρα ώστε να συνδυάζονται με διακοπές. Ακόμα και οι νέοι παίχτες έχουν την δυνατότητα να διακριθούν σε πανελλήνια πρωταθλήματα, αφού προκηρύσσονται αγώνες για αθλητές διαφορετικών επιπέδων και εμπειρίας.





Για το Ηράκλειο Κρήτης, τα μαθήματα για αρχαρίους ξεκινούν αυτή την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 στις 20:15, στον 4ο όροφο του Μεγάρου Ντορέ (Πλατεία Ελευθερίας). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (http://www.hellasbridge.org/) και στην ιστοσελίδα των μαθημάτων (http://learn.hellasbridge.org/), ή να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο για τα μαθήματα στο Ηράκλειο, τον κ. Γεωργουλάκη Γεώργιο (6946957784).




Είστε άτομο που αναζητά τις πνευματικές προκλήσεις; «Κολλάτε» με τους γρίφους; Είστε κοινωνικός και σας αρέσει η συντροφικότητα και η επικοινωνία; Σας αρέσει η ευγενής άμιλλα; Σας αρέσει ο αθλητισμός και οι συγκινήσεις που προσφέρει ένας αγώνας; Αν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετική, τότε σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με το μπριτζ, «το πιο διασκεδαστικό και πιο έξυπνο παιχνίδι που έχει επινοήσει ο άνθρωπος» (Somerset Maugham).
Το μπριτζ είναι ένα έξυπνο, γρήγορο, διασκεδαστικό, κοινωνικό παιχνίδι που προσφέρει μοναδικές πνευματικές προκλήσεις στους παίκτες του. Μαζί με το σκάκι, είναι τα μοναδικά παιχνίδια που έχουν αναγνωριστεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως πνευματικά αθλήματα.
Παίζεται με τράπουλα, αλλά αντίθετα με άλλα παιχνίδια με χαρτιά δεν είναι τυχερό παιχνίδι. Είναι γρήγορο και εύκολο στην εκμάθηση. Αναπτύσσει την συντροφικότητα και την κοινωνικότητα (αφού πρόκειται για ομαδικό άθλημα), και απευθύνεται στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία του, ή το μορφωτικό, οικονομικό και επαγγελματικό του επίπεδο.
Όπως σε όλα τα αθλήματα που έχουν αναγνωριστεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι έφηβοι πρωταθλητές αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι βελτιώνει την μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer και συναφών νόσων του εγκεφάλου.

Πώς παίζεται το μπριτζ

Το μπριτζ παίζεται με τέσσερα άτομα, τα οποία κάθονται σε ένα τετράγωνο τραπέζι. Οι τέσσερις παίκτες χωρίζονται σε δύο ζεύγη (ομάδες) με τρόπο ώστε οι παίκτες που κάθονται απέναντι να είναι «συμπαίκτες» δηλαδή ομάδα. Στόχος του παιχνιδιού για κάθε ομάδα είναι να καταφέρει από κοινού καλύτερο αποτέλεσμα εναντίον της αντίπαλης ομάδας – η επίδοση του κάθε παίκτη χωριστά δεν παίζει ρόλο.
Για να παίξει κανείς μπριτζ το μόνο που χρειάζεται είναι μία κλασική τράπουλα 52 φύλλων (χωρίς τους μπαλαντέρ). Τα 52 φύλλα μοιράζονται στους τέσσερεις παίκτες, ώστε να πάρουν από 13 ο καθένας.
Το μπριτζ ανήκει στην κατηγορία των «παιχνιδιών με μπάζες». Μία μπάζα (ή αλλιώς λεβέ) αποτελείται από τέσσερα παιγμένα φύλλα, ένα από κάθε παίκτη. Όποιος παίξει το «μεγαλύτερο», με βάση μία δεδομένη ιεραρχία, κερδίζει την μπάζα. Σε κάθε μοιρασιά (διανομή) υπάρχουν 13 μπάζες, μία για κάθε φύλλο που κρατάει ο κάθε παίκτης.
Το παιχνίδι χωρίζεται σε δύο φάσεις, την «αγορά» και την «εκτέλεση».
Κατά την φάση της αγοράς, το κάθε ζεύγος προσπαθεί να διαπιστώσει την ισχύ του, δηλαδή το πόσες μπάζες αναμένεται να πάρει. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει, δεδομένου ότι ο κάθε παίκτης βλέπει μόνο τα δικά του φύλλα, και άρα χρειάζεται κάποιο τρόπο για να εκτιμήσει την ισχύ των φύλλων του συμπαίκτη (και των αντιπάλων) ώστε να αποφασίσει το αναμενόμενο πλήθος μπαζών. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν οι δηλώσεις της αγοράς, οι οποίες βασίζονται σε κάποιο προσυμφωνημένο αγοραστικό σύστημα, και επιτρέπουν στα μέλη του κάθε ζεύγους να ανταλλάξουν όσο το δυνατόν πληρέστερες και ακριβέστερες πληροφορίες για τα φύλλα τους.
Για να μπορεί κανείς να παίζει με οποιονδήποτε συμπαίκτη, έχουν αναπτυχθεί κάποιες βασικές συμβάσεις και συστήματα που επιτρέπουν σε όποιον τα γνωρίζει να μπορεί να παίξει με οποιονδήποτε. Φυσικά, ζευγάρια που παίζουν συνέχεια μαζί μπορούν να συμφωνήσουν σε πιο περίπλοκα συστήματα, βελτιώνοντας το παιχνίδι τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το μπριτζ δεν είναι παιχνίδι ανταλλαγής κρυφών μηνυμάτων. Οι ερμηνείες των διαφόρων δηλώσεων πρέπει να είναι γνωστές και στους τέσσερεις παίκτες.
Η διαδικασία της αγοράς καθορίζει το τελικό «συμβόλαιο», το οποίο δίνεται στον πλειοδότη, στο ζεύγος δηλαδή το οποίο υποσχέθηκε τις περισσότερες μπάζες. Η αγορά επίσης καθορίζει τον ρόλο του κάθε παίκτη κατά την επόμενη φάση (της εκτέλεσης).
Η αγορά ακολουθείται από την εκτέλεση, κατά την οποία οι παίκτες παίζουν τα φύλλα τους, όπως περιγράφηκε παραπάνω, προσπαθώντας να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες μπάζες. Στο τέλος της εκτέλεσης, τα δύο αντίπαλα ζεύγη μετρούν τις μπάζες τους, και το ζεύγος-πλειοδότης κερδίζει ή χάνει πόντους, ανάλογα με το πλήθος των μπαζών που πήρε σε σχέση με το πλήθος των μπαζών που υποσχέθηκε.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μπριτζ

Το μπριτζ για να παιχτεί σε υψηλό επίπεδο απαιτεί ικανότητα συγκέντρωσης, μνήμη και ικανότητα συνδυασμού πληροφοριών για την εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων. Για παράδειγμα, οι πλούσιες πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν στην αγορά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διάρκεια της εκτέλεσης ώστε κανείς να «μαντέψει» τα φύλλα των αντιπάλων και να παίξει ανάλογα. Αυτή η «μαντική» ικανότητα των έμπειρων παικτών να γνωρίζουν τα φύλλα των αντιπάλων πάντα μαγεύει τους αρχάριους.
Η τύχη ελάχιστο ρόλο παίζει, ειδικά στο αγωνιστικό μπριτζ όπου συμμετέχουν πολλοί παίκτες. Οπωσδήποτε ένα ζευγάρι με «καλά χαρτιά» θα τα πάει καλύτερα από ένα ζευγάρι με «κακά χαρτιά», αλλά στην πραγματικότητα αυτό ελάχιστη σημασία έχει στο τελικό αποτέλεσμα: αυτό που βαθμολογείται στο αγωνιστικό μπριτζ είναι το πόσο καλά πήγε ένα ζευγάρι σε σχέση με τα υπόλοιπα, τα οποία έπαιξαν με τα ίδια φύλλα. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικών «κουτιών» στα οποία τοποθετούνται προμοιρασμένες τράπουλες. Τα «κουτιά» αυτά χρησιμοποιούνται από τον διαιτητή ώστε να μεταφέρει τις προμοιρασμένες τράπουλες από το ένα τραπέζι στο άλλο, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα να παίξουν με τα ίδια φύλλα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα, εξαλείφοντας τον παράγοντα τύχη.
Αλλά ακόμα και στο μπριτζ στο σπίτι, όπου μετράει η απόλυτη επίδοση του κάθε ζεύγους (και όχι η επίδοσή του σε σχέση με άλλα ζεύγη), ένα ζευγάρι με ανώτερη τεχνική κατάρτιση συνήθως υπερισχύει, διότι το μπριτζ είναι ένα παιχνίδι καταρχήν τεχνικό.
Αν και πνευματικό παιχνίδι, το μπριτζ είναι αρκετά γρήγορο. Ένας επίσημος αγώνας μπριτζ αποτελείται από πολλές διανομές (συνήθως 20-25), ενώ κάθε διανομή πρέπει να παιχθεί σε 7-8 λεπτά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο τελικός νικητής είναι αυτός που κατάφερε συνολικά καλύτερο σκορ σε σχέση με τους αντιπάλους του.
Το μπριτζ είναι ομαδικό άθλημα, άρα η ικανότητα επικοινωνίας με τον συμπαίκτη στην διάρκεια της αγοράς (και όχι μόνο) καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του ζεύγους. Όπως σε κάθε ομαδικό άθλημα, η εμπιστοσύνη, η σωστή συνεργασία, η ευγένεια και το καλό κλίμα μεταξύ των συμπαικτών βοηθάει στην βέλτιστη επίδοση, όπως επίσης και η ικανότητα να ξεπερνά κανείς γρήγορα ένα άσχημο αποτέλεσμα και να επικεντρώνεται στην επόμενη πρόκληση-διανομή. Αναμφίβολα, όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι χρήσιμα και στην προσωπική και κοινωνική ζωή του κάθε ανθρώπου.
Έτσι, μέσω του μπριτζ και των προκλήσεων που θέτει, οι παίκτες βελτιώνουν τις ικανότητες τους στην επικοινωνία, την λογική, την μνήμη, την ψυχολογία, την διορατικότητα και την συγκέντρωση.

Οι διαφορετικοί τρόποι να παίξετε μπριτζ

Αν θέλετε να παίξετε μπριτζ σε υψηλό επίπεδο, τότε προετοιμαστείτε για χρόνια μελέτης και εξάσκησης. Στο μπριτζ δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις, αυτή είναι άλλωστε και η ομορφιά του, αλλά και ο λόγος που αναγνωρίζεται ως άθλημα.
Αν το βλέπετε σαν ένα χόμπυ, και δεν έχετε πολύ χρόνο να αφιερώσετε σε μελέτη, δεν υπάρχει πρόβλημα: το μπριτζ μπορεί να παιχτεί και στο σπίτι με καλή παρέα, χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού των επίσημων αγώνων, ή ακόμα και στο ίντερνετ, μέσω ειδικών (δωρεάν) προγραμμάτων που σας επιτρέπουν να παίξετε μπριτζ με παίκτες από όλο τον κόσμο.
Αν πάλι προτιμάτε να βλέπετε το μπριτζ σαν μία κοινωνική δραστηριότητα, τότε μπορείτε να συμμετέχετε στους αγώνες που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ αλλά και οι επιμέρους όμιλοι που υπάγονται σε αυτή ανά την Ελλάδα. Στους αγώνες αυτούς μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε αθλητής, ανεξαρτήτως επιπέδου, και συχνά διοργανώνονται σε τουριστικά θέρετρα ώστε να συνδυάζονται με διακοπές. Ακόμα και οι νέοι παίκτες έχουν την δυνατότητα να διακριθούν σε τέτοια πρωταθλήματα, αφού προκυρήσσονται αγώνες για αθλητές διαφορετικών επιπέδων και εμπειρίας. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν και διεθνή φεστιβάλ (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) καθώς και διεθνή πρωταθλήματα (Ευρωπαϊκά ή παγκόσμια) που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της μπριτζιστικής κοινότητας.

Το μπριτζ στην Ελλάδα

Το μπριτζ στην χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο σε χώρες του εξωτερικού. Παρόλα αυτά, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ αριθμεί περισσότερους από 50 ομίλους και 3.500 εγγεγραμμένους αθλητές, ενώ πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που παίζουν μπριτζ χωρίς όμως να είναι  μέλη της ομοσπονδίας.

Περισσότερες πληροφορίες, βιβλιογραφία

Περισσότερες πληροφορίες για το μπριτζ μπορεί κανείς να αναζητήσει στην πλούσια βιβλιογραφία του αθλήματος, αλλά και στο ίντερνετ, αφού μία απλή αναζήτηση με την λέξη «μπριτζ» (ή “contract bridge”, όπως είναι η αγγλική ορολογία) θα επιστρέψει πλήθος αποτελεσμάτων. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ: http://www.hellasbridge.org/.

Που θα μάθετε μπριτζ

Επίδοξοι πρωταθλητές μπορούν να γνωρίσουν το παιχνίδι στα μαθήματα που ξεκινούν τον Οκτώβριο σε 47 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://learn.hellasbridge.org/. Ειδικά για το Ηράκλειο της Κρήτης, τα μαθήματα για αρχαρίους ξεκινούν την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 στις 20:15, στον 4ο όροφο του Μεγάρου Ντορέ (Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο Κρήτης), με υπεύθυνο τον κ. Γεωργουλάκη Γεώργιο (6946957784). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............