ΣΕ "ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ " ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΣΕ "ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ " ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

Σε καραντίνα μπαίνει ολόκληρη η περιοχή του Ακρωτηρίου αναφορικά με τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες μετά τα δύο περιστατικά καταρροϊκού πυρετού που εντοπίσθηκαν στην περιοχή Καλόρουμα.
Από τη μεριά της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνεται η ανάγκη οι κτηνοτρόφοι να επικοινωνούν άμεσα με την Υπηρεσία όταν διαπιστώνουν το παραμικρό ζήτημα.



«Στο Καλόρουμα Ακρωτηρίου είχαμε δύο περιστατικά σε μία οικόσιτη εκτροφή με 9 ζώα. Από αυτά ένα πέθανε, ένα δεύτερο απέβαλε. Πήραμε αίμα και επιβεβαιώθηκε ότι σε δύο ζώα υπάρχει πρόβλημα καταρροϊκού πυρετού. Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λαμβάνονται συγκεκριμένα άμεσα μέτρα σε ακτίνα 20 χλμ.», δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο κ. Μιχάλης Μεσσαριτάκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η καραντίνα σημαίνει ότι:
• Καθορίζονται ζώνες ελέγχου όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν ζώα, αν δεν εξεταστούν κλινικά.
• Πριν τη μετακίνηση των ζώων  πρέπει να έχει χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο εντομοκτόνο, αφού πρώτα γίνει απολύμανση στα οχήματα.
• Επίσης απαγορεύεται η μετακίνηση τις ώρες δραστηριοποίησης των εντόμων – φορέων (νωρίς το πρωί και μετά το σούρουπο).
• Δεύτερη ζώνη προστασίας γίνεται στα 100 χλμ. όπου οι μετακινήσεις απαγορεύονται και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται διακίνηση ζώων, αφού πρώτα απολυμανθούν τα αυτοκίνητα. Δεν τίθεται θέμα ψεκασμού των ζώων.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η εφαρμογή της νομοθεσίας σε μια τόσο μεγάλη έκταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη για την Υπηρεσία δεδομένων των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζει. «Δεν μπορούμε να επιληφθούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση και να ελέγξουμε 4.000 εκτροφές αιγοπροβάτων και περίπου 370 εκτροφές βοοειδών. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία από τους κτηνοτρόφους, ώστε να προστατεύσουν και το κοπάδι και τους άλλους κτηνοτρόφους. Αν οι κτηνοτρόφοι εντοπίσουν στο κοπάδι τους συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας. Σε κάθε τέτοια περίπτωση παρεμβαίνουμε άμεσα. Πρέπει και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να νοιαστούν για τα κοπάδια των συναδέλφων τους. Δεν μπορεί να βλέπουν συμπτώματα και να μην επικοινωνούν με την Υπηρεσία», επισημαίνει ο κ. Μεσσαριτάκης.
Αυτό που τονίζει στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, που αυτήν την εποχή “κατεβάζουν” στα πεδινά μεγάλους αριθμούς αιγοπροβάτων, ο κ. Μεσσαριτάκης  είναι πως «θα πρέπει να επικοινωνούν μαζί μας για να τους δίνουμε τις σχετικές οδηγίες για τη μετακίνησή τους και όχι να έρχονται εκ των υστέρων και να μας λένε να εκδώσουμε πιστοποιητικά μετακίνησης. Γιατί εμείς δεν θα εκδίδουμε και τότε θα έχουν πρόβλημα με τις επιδοτήσεις. Φανταστείτε να μπουν στο Ακρωτήρι 8.000 ζώα τι πρόβλημα θα έχουμε.  Σημειώνω ότι σε κοπάδι που έχει μπει καραντίνα δεν γίνεται καμία μετακίνηση, αν δεν περάσουν 30 μέρες από τη διαπίστωση του τελευταίου κρούσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............